Vláda oživila téma renty

  • 55
Právníci Úřadu vlády začali v těchto dnech na popud ministra spravedlnosti Pavla Rychetského zpracovávat novou verzi zákona o důchodu exprezidenta. Vláda tak nechce vzdát boj o zajištění Václava Havla. S první verzí zákona neuspěl Rychetský na konci února.

Zákon tehdy poslanci Rychetskému vrátili poté, co se proti postavila zejména ODS, KSČM a polovina sociálních demokratů. Vadila jim především výše požitků, které měl exprezident mít sedmdesátitisícový měsíční důchod, přes čtyřicet tisíc na výdaje a až čtyřicet tisíc korun na pronájem a zabezpečení kanceláře.

Nový zákon by měl být pro poslance přijatelnější. Kolik peněz a jaké zajištění bývalá hlava státu přesně dostane, však není zatím jasné. "Zákon je ještě úplně na začátku," říká Rychetského asistentka Jana Muchová.

I přesto se již dnes ukazuje, že nová verze návrhu nebude k exprezidentovi tak vstřícná jako ta první. Exprezident totiž bude muset počítat s mnohem nižším vlastním příjmem, a navíc by se měly snížit i některé původně plánované náhrady.
Na tom totiž stále trvá opozice.

"Nelíbí se nám, že by prezident měl mít nárok na ochranku, auto s řidičem, kancelář. Podle nás by úplně stačil nějaký větší důchod, třeba padesát tisíc, a pak ať si náklady hradí sám," tvrdí za občanské demokraty poslanec Miroslav Beneš. Na to však nechce Rychetský přistoupit. "Rozhodně si nemyslím, že místo ochranky nebo řidiče by měl mít exprezident paušál, z kterého by si všechno platil," říká Rychetský.

S Rychetským souhlasí i dnešní prezident Václav Klaus. Ten během své nedávné návštěvy Polska navštívil tamějšího exprezidenta Lecha Walesu právě v jeho kanceláři, na niž dostává příspěvek ze státní pokladny.

"Myšlenka, že by nemohl mít možnost přijmout návštěvníka ze světa, jako jsem tady dnes já, by se mi zdála trošku nesmyslná," podotkl Klaus. "Ale jako u všeho na světě, i zde jde o míru," dodal Klaus.

Václav Havel, jediný český žijící exprezident, svou kancelář sice má, ale kvůli neexistenci zákona o zabezpečení exprezidenta si musí hradit veškeré náklady ze svého. Včetně platu tajemníka a asistentky.

"Hradí si úplně všechno. Nájmem počínaje přes telefony, fax, internet, poštovné, cestovní výlohy, přijímání oficiálních hostů až po můj plat," vypočítává Havlův tajemník Jakub Hladík. Kolik to Havla dohromady stojí, a kolik by tedy od státu potřeboval, nechtěl Hladík prozradit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video