Poslanec ANO Aleš Juchelka

Poslanec ANO Aleš Juchelka | foto: Archiv

Vláda odmítla návrh poslance ANO přejmenovat mateřskou dovolenou

  • 150
Proti návrhu poslance ANO Aleše Juchelky přejmenovat v zákoníku práce mateřskou dovolenou na mateřskou péči se postavila vláda Andreje Babiše. „Změna pojmu či právního výrazu sama o sobě nezajistí deklarovaný cíl, kterým je vyšší společenské uznání pro péči a výchovu dětí,“ je ve zdůvodnění vlády, které pro ni napsali její právníci.

„Péče o dítě není žádná dovolená, tedy čas odpočinku mezi prací, ale je to pro každou matku či otce tvrdá dřina,,“ řekl ke svému nápadu iDNES.cz poslanec vládního ANO Juchelka.

Striktní ne vlády, v níž dominuje jeho strana, snižuje šanci návrhu na minimum, ale poslanci se jím budou zabývat. Juchelka může teoreticky na svou stranu získat většinu poslanců i proti vlastnímu hnutí.

V odmítavém stanovisku vlády je, že mateřská dovolená je tradiční pojem a v právním řádu se vyskytuje již desítky let a že stejný termín používá německé, anglické i francouzské zákonodárství.

Juchelkův návrh považuje vláda i za nedopracovaný, protože opomíjí, že s termínem „mateřská dovolená“ pracuje i řada zákonů, které poslanec opomněl.

„Byla o tom návrhu poměrně velká debata. Návrh není dotažený,“ řekl ministr spravedlnosti a šéf Legislativní rady vlády Jan Kněžínek. Pod Juchelkův návrh se přitom podepsalo téměř čtyřicet poslanců, všechno muži.

„Je to takhle schválně, abychom ukázali, že si mužská část populace nemyslí, že by o děti měly pečovat pouze ženy, ale že si to uvědomují i muži. Proto jsem poprosil jenom kolegy poslance,“ vysvětlil Juchelka.

Celodenní péče o dítě není dovolená, uvedla i TOP 09

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v tiskové zprávě uvedla, že v rodinné politice je celá řada palčivějších problémů, návrh ale nepovažuje za zbytečný. „Celodenní péče o dítě rozhodně není dovolená. Symbolickou změnou názvosloví dáme rodičům najevo, že si vážíme jejich přínosu pro společnost a jich samotných,“ napsala Pekarová Adamová.

Mateřskou a rodičovskou dovolenou poskytuje rodičům ze zákona zaměstnavatel. Peněžitou pomoc v mateřství, takzvanou mateřskou, i rodičovský příspěvek vyplácí stát.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video