Uprchlíci z Ukrajiny čekají před Úřadem práce na Praze 4 Novodvorská. (21....

Uprchlíci z Ukrajiny čekají před Úřadem práce na Praze 4 Novodvorská. (21. března 2022) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Česko vydalo přes 212 600 víz pro Ukrajince, v pondělí jich přibylo 7 200

  • 11
Přes 212 600 lidí zasažených ruskou invazí na Ukrajinu dostalo v Česku speciální víza. V pondělí jich vnitro udělilo zhruba 7 200. Na cizinecké policii a v asistenčních centrech se zaregistrovalo více než 113 600 uprchlíků, v úterý jich přibylo kolem 4 000. Údaje v úterý zveřejnilo ministerstvo vnitra na Twitteru.

Od pondělí mohou lidé se speciálním vízem pracovat bez pracovního povolení, mohou také žádat o novou humanitární dávku pět tisíc korun. Ode dneška pak ministerstvo vnitra vydává lidem z Ukrajiny prchajícím před válkou víza za účelem dočasné ochrany, která nahradí dosud vydávaná speciální dlouhodobá víza. Pro držitele starších typů se nic nemění, do systému dočasné ochrany budou automaticky převedeni.

S udělenou dočasnou ochranou mohou lidé pobývat na území České republiky až rok, maximálně do 31. března 2023. Umožní přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání, volný přístup na trh práce a nárok na další asistenci, například při ubytování.

Nejvíce lidí, kteří z Ukrajiny uprchli kvůli válce, je podle statistik ministerstva vnitra stále v Praze. Je jich přes 51 500.

Na cizinecké policii nemusí svůj pobyt ohlašovat děti do 15 let, podle posledních ministerstva vnitra je jich mezi uprchlíky více než třetina. O víza mohou žádat nejen lidé, kteří z Ukrajiny uprchli po zahájení ruské agrese, ale například i ti, kteří v Česku žijí déle, končí jim pobytové oprávnění a museli by se jinak na Ukrajinu vrátit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video