Vítr potrápil chodce, Česko zavane sníh

  • 40
Ostrý vítr, který provázel lidi už na ranní cestě do práce, nepoleví ani v příštích dnech. Meteorologové upozornili, že v horských oblastech může během čtvrtku a pátku foukat až 110kilometrovou rychlostí. K tomu bude sněžit, až do neděle se mohou tvořit závěje a sněhové jazyky.

Ve čtvrtek a v pátek bude sněžení ještě přecházet v déšť, od soboty už by měly být srážky čistě sněhové. V severních horských oblastech by do pátečního rána mohlo napadnout až 35 centimetrů sněhu.

Sněhové jazyky, které se zatím tvoří jen ve vyšších polohách, budou o víkendu hrozit všude. Silný vítr začne slábnout až v neděli. Ve spojení s těžkým a vlhkým sněhem může vítr podle meteorologů způsobit místní škody na lesních porostech. - podrobnou předpověď na příštích 7 dní čtěte zde

Pravé zimní počasí působí problémy hlavně řidičům. Zejména na silnicích nižších tříd mají co dělat. Silný vítr utvořil závěje a sněhové jazyky. V kopcích uvízla řada kamionů. Jízdu komplikovala také snížená viditelnost.

Cestu k přechodům blokovaly kamiony
Některé horské hraniční přechody varovali řidiče kamionů, aby se nesnažili přejet bez sněhových řetězů nebo s letními pneumatikami.

Potíží se báli například v Harrachově. Na mezinárodní silnici E65 před hraničním přechodem s Polskem ráno silně sněžilo a asfalt pokryla pěticentimetrová vrstva sněhu.

Celý text upozornění meteorologů si přečtěte ZDE

Aktuální předpověď počasí od Meteopressu ZDE

"Máme hlášení, že na Harrachov jedou kamiony s letními gumami. Hrozí, že tam uvíznou a zablokují dopravu," řekl ČTK operační důstojník semilské policie.

Počasí zkomplikovalo situaci také na jihočeských přechodech. Přechody Strážná a Zadní Zvonková mohla dopoledne projíždět pouze osobní auta. Německá strana pouštěla jen nákladní vozy s řetězy.

Mezi Hnilištěm a Strážným stála kolona kamionů. Kamiony uvízli i v kopci pod Chlumem na silnici Volary - Slunečná - Lipno, hlásí ABA.

Nárazový vítr a déšť se sněhem komplikovaly od rána dopravu také v Karlovarském kraji. Silničáři nabádali k opatrnosti při cestách do vyšších poloh, hlavně v okolí Božího Daru a Aše.

Krkonoše zažily sněhovou kalamitu
Největší sněhová kalamita letošní zimy zasáhla Krkonoše. Vichřice zastavila některé lyžařské vleky a lanovky, Horská služba po celý den kvůli silnému sněžení a malé viditelnosti nedoporučovala hřebenové túry.

Přívaly sněhu ochromily dopravu ke Špindlerově boudě, kterou neprostupné závěje později zcela odřízly od okolního světa.

Počasí zatím nezpůsobilo vážnější nehody
Sněžilo i v okolí Prahy, na dálnicích, na Berounsku a Kladensku. Počasí mělo zřejmě podíl i na nehodě kamionu s nákladem nových aut, která se stala na 47. kilometru dálnice D1 ve směru z Brna do Prahy.

Husté sněžení poznamenalo dopravu také v Olomouckém kraji. Nový sníh napadl na Šumpersku, Jesenicku a Prostějovsku, kde silnice místy namrzaly.

Vichřice nepřeje lyžařům
Silná vánice komplikuje také radovánky lyžařů. V hlavních zimních střediscích Libereckého kraje připadlo od včerejška deset až 20 centimetrů nového sněhu a leží ho tam zatím nejvíc v letošní sezoně.

Kvůli vichřici o rychlosti téměř 110 kilometrů v hodině ale ráno nejela lanovka na Lysou horu. Na 20 minut museli lanovku zastavit i pracovníci ještědského sportovního areálu.

Silničáři v Pelhřimově odklízejí sníh. (20. ledna 2005)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video