ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Orkán přinesl teplotní rekordy. Padly na 55 stanicích, včetně Klementina

  • 3
Příchod orkánu Sabine v pondělí přinesl vedle strázní spojených s poryvy větru i nadprůměrné teplo. V Klementinu dnes naměřili nejvyšší teplotu od roku 1775, rekord padl celkem na 55 stanicích. Nejtepleji měli v Českých Budějovicích, kde bylo 15,8 stupně.

O rekord ale v tomto případě nešlo. Narozdíl od Klementina. Tam ráno naměřili 14,6 stupně Celsia. Dosavadní rekord z roku 1775 byl o desetinu stupně nižší, uvedl Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu.

Údaje z pražského Klementina se podle Šimandla budou během dneška ještě ověřovat. Zda šlo ráno o pokoření rekordu, bude jasné zřejmě až večer.

Rekordy ale zaznamenaly i další stanice s více než stoletou historií. Rekordně teplé ráno bylo v pondělí v Táboře-Měšicích se 14,1 stupně, čímž padl rekord 13,4 stupně z roku 1958. V Semčicích východně od Prahy naměřili 13,8 stupně, čímž byl pokořen dosavadní rekord z roku 1958 se 13,3 stupně Celsia.

V noci na pondělí do Česka dorazila ze západní Evropy silná zimní bouře provázená přívalovými dešti a silným větrem. V Německu dostal vítr jméno Sabine. V Česku vítr brzy ráno přesáhl sílu orkánu, na Sněžce měl rychlost až 180 kilometrů za hodinu.

Na dalších místech na horách se rychlost větru blížila 130 kilometrům za hodinu, v nížinách rychlost v nárazech dosáhla asi 100 kilometrů za hodinu. Vítr přerušil na řadě míst republiky dopravu i dodávky proudu, na Prachaticku pád stromu na auto zranil jednoho člověka.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video