(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Žluté lázněMetro.cz

Pondělní čarodějné ohně bude rozfoukávat silný vítr, varují meteorologové

  • 10
Pondělní pálení čarodějnic doprovodí na Moravě, ve středních, severních a východních Čechách silný vítr. Místy bude mít nárazy kolem 70 km/h, uvedli ve výstraze meteorologové. V Praze a Jihomoravském kraji platí i varování před nebezpečím požárů.

„Během pondělí bude ve východní polovině území foukat silný jižní vítr s nárazy kolem 70 km/h. V Čechách čerstvý jižní vítr výrazně zesílí pouze při přechodu fronty zejména během dopoledních a brzkých odpoledních hodin, místy se vyskytnou nárazy kolem 70 km/h,“ uvedla Jana Hujslová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Varování před silným větrem (rovněž nízký stupeň nebezpečí) se týká v pondělí od 9 do 16 hodin hlavního města, Středočeského, Libereckého a Ústeckého kraje a od 9 do 20 hodin Pardubického, Královéhradeckého, Jihomoravského, Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje a Kraje Vysočina.

V jihozápadní polovině Čech se silné nárazy větru podle meteoroložky objeví jen výjimečně. Večer bude vítr na celém území slábnout. Zejména na Moravě, ve Slezsku a ve východních Čechách se mohou místy objevit i bouřky.

„V důsledku déletrvajícího teplého a suchého počasí vzrostlo na našem území riziko vzniku požárů. Vysoké riziko je zejména na jižní Moravě a v oblasti Prahy. V pondělí bude riziko vzniku požárů výrazně zvyšovat čerstvý až silný vítr a zvýšené množství ohňů spojené s tradičním pálením čarodějnic,“ podotkla Hujslová.

Výstraha před požáry (nízký stupeň nebezpečí) platí v Praze a Jihomoravském kraji od nedělních 10 hodin do odvolání. Pražský magistrát zakázal na rizikových místech zapalování ohňů – patří mezi ně lesy a jejich bezprostřední okolí, parky, lesoparky nebo sklady sena.

Pár rad k bezpečnému pálení čarodějnic sepsali na svém webu jihomoravští hasiči.

Sucho a teplé počasí byly loni v srpnu tématem Rozstřelu:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video