Vítězové a poražení 2018: Piráti dobyli radnice, ČSSD se naopak potápí

  • 233
Letošní rok ukázal, že aféry a průšvihy jízdenkou do politického odpadliště zjevně nejsou. Redakce vybrala pět vítězů a stejný počet poražených končícího roku.

Vítězové Skandály posílený premiér

Premiér Andrej Babiš

Loni se Andrej Babiš konečně vyšplhal do kýženého křesla premiéra a celý uplynulý rok zápolí o to, aby se v něm udržel.

A zatím to vypadá, že není skandál, který by byl dost velký na to, aby Babiš skončil. Přes vlekoucí se vlastní policejní stíhání v kauze Čapí hnízdo se mu povedlo sestavit s ČSSD vládu za podpory KSČM.

Navíc kauza obnášející jeho psychicky nemocného syna, který se ocitl na Ruskem obsazeném Krymu a tvrdil, že tam byl unesen člověkem, kterého jeho otec najal, preference hnutí ANO dokonce posílila. „Nikdy neodstoupím, nikdy. Ať si to všichni zapamatují. Nikdy,“ oznámil poté Babiš svou strategii pro politické přežití při tlaku politické opozice i protestujících na náměstích.

Perný příští rok

To však neznamená, že je dobojováno. Příští rok bude muset premiér vyřešit svůj střet zájmů, který vyšetřují orgány EU. Evropská komise už kvůli tomu pozastavila dotace Agrofertu a Babišovi naznačila tři cesty – buď se vzdá politické funkce, zcela se odstřihne od holdingu, který má „zaparkovaný“ ve svěřenském fondu, nebo Unii přesvědčí, že nemá možnost udělování dotací jakkoliv ovlivňovat.

Babiš a střet zájmů

Když Andrej Babiš vstupoval do politiky, téma střetu zájmů se stalo jedním z hlavních důvodů, proč byl kritizován jak politiky, tak veřejností. Problém řešila v minulosti Poslanecké sněmovna, Evropský parlament vytáhl do boje letos v červenci.

V roce 2019 by také mělo být jasno, zda se z premiéra obviněného z dotačního podvodu stane předseda vlády obžalovaný u soudu.

Obratně manévrovat bude muset Babiš také ve vztahu k Rusku, Číně či k dostavbě jaderných elektráren, což jsou témata, která jsou zásadní pro jeho politického spojence Miloše Zemana.

Jestli něco z toho bude zajímat voliče ANO natolik, aby přeběhli k jiné straně, však zůstává vzhledem k současnému vývoji preferencí značně nejasné.

Vítězové Další pětiletka pro hradní partu

Hradní kancléř Vratislav Mynář a Martin Nejedlý, ekonomický poradce prezidenta Miloše Zemana

Opět vyhrál volby a spolu se svými kontroverzními nejbližšími spolupracovníky Martinem Nejedlým a Vratislavem Mynářem na Hradě může zůstat dalších pět let. Nejasné financování kampaně, dlouhá série mediálních skandálů ani pochybnosti o jeho zdraví Zemana nezastavily. Pořád je politickou silou, proti které si nedovolí jít ani premiér Andrej Babiš.

Vítězové Radnice pod pirátskou vlajkou

Nový pražský primátor Zdeněk Hřib

Piráti pod vedením předsedy Ivana Bartoše mají lepší preference než v loňských parlamentních volbách. Stali se téměř stabilně druhou nejsilnější politickou stranou. A ještě na začátku roku neznámý konzultant Zdeněk Hřib se prodral na čelo pirátské kandidátky v Praze a teď je primátorem hlavního města, kde spravuje rozpočet větší než mají některá ministerstva.

Vítězové Šéf tajné služby udolává palbu z Hradu

Šéf BIS Michal Koudelka

Když BIS vydala explozivní zprávu, v níž důrazně varuje před špiony Ruska a Číny, prezident Miloš Zeman kontrarozvědčíky nazval čučkaři. Za šéfa BIS Michala Koudelku se postavil jak „nadřízený“ premiér Babiš, tak zákonodárci. A Koudelka, jehož prezident odmítá již od kauzy Skripal jmenovat do generálské hodnosti, si upevnil image bojovníka proti nepřátelským silám.

Vítězové Přežil pád mostu. Je zpět za volantem

Řidič kamionu Martin Kučera, který přežil pád ze zříceného mostu v Janově

Za volantem svého kamionu letos v srpnu zrovna přejížděl frekventovaný dálniční most v italském Janově, když se pod ním konstrukce náhle zřítila z výšky 45 metrů. Profesionální řidič Martin Kučera tragédii, při níž zemřely více než čtyři desítky lidí, jakoby zázrakem přežil bez významnějších zranění. Sám tvrdí, že měl prý kliku. V listopadu se ke své práci opět vrátil.

Poražení ČSSD lavíruje nad propastí

Vedení ČSSD - předseda Jan Hamáček a místopředsedové Roman Onderka a Jaroslav Foldyna.

Sociální demokracie se sice letos po mizerném loňském výsledku v parlamentních volbách dostala do Babišovy vlády s podporou komunistů a její předseda Jan Hamáček se stal ministrem vnitra, ale moc radovat se z toho nemůže.

Její voliči zatím účast dvakrát neoceňují. I proto, že Babišova marketingová mašinerie obratně dokáže sociální demokracii vyfouknout klíčová témata. Nejnověji obědy zdarma pro školáky, což původně navrhovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a následně z toho udělal téma Andrej Babiš.

Podle aktuálních průzkumů se tak kdysi nejsilnější strana potácí jen těsně nad pětiprocentní hranicí pro vstup do Sněmovny. Vnitrostranické pohodě nepomohl ani mizerný výsledek v podzimních komunálních volbách, kvůli němuž o místa přišla řada sociálních demokratů, kteří tvoří klíčovou část stranické základny. V Praze dokonce ČSSD poprvé od revoluce v zastupitelstvu vůbec nezasedla. Asi i kvůli padajícím mostům, za něž byl v předchozím volebním období zodpovědný náměstek Petr Dolínek.

Sociální demokracii se navíc smrskl i senátní klub. Ze třinácti obhajovaných mandátů se ČSSD podařilo získat jen jeden.

Série volebních proher má i velmi konkrétní finanční dopady, protože se propadly příspěvky od státu. Strana se potýká se stamilionovými dluhy, které se po komunálních a senátních volbách ještě prohloubily.

Předseda Hamáček vyzývá k jednotě a za opravdovou zkoušku považuje krajské volby v roce 2020. S jednotou to však není slavné. Iniciativě Zachraňme ČSSD vedené „pučisty“ Michalem Haškem či Jiřím Zimolou straníci touhu převzít vedení zarazili. Alespoň zatím.

Poražení Ke dnu s sebou stáhl i šéfy nemocnic

Lobbista Tomáš Horáček obviněný v kauze zakázek pro nemocnice

Lobbista a kdysi náborář černých duší do ČSSD Tomáš Horáček roky budoval síť firem, která z českého zdravotnictví vysávala stamiliony korun. Zaměstnával manželku expremiéra Petru Paroubkovou či sestru středočeské hejtmanky Jaroslavy Jermanové (ANO). Po policejním zátahu už půl roku sedí ve vazbě a za kontakty s ním funkcí zaplatilo hned několik ředitelů nemocnic.

Poražení Exmanželku nabízel na sex. Dostal flastr

Tomáš Řepka u soudu v Brně

Fotbalový bouřlivák Tomáš Řepka to s expartnerskou mstou dotáhl až k soudu. Ten ho za to, že Vlaďce Erbové vytvořil falešný pornoinzerát, původně potrestal rovnou půlročním vězením. Nakonec se mu vyplatilo odvolání – vyvázl s obecně prospěšnými pracemi. Tím Řepkovy opletačky nekončí. V jiné kauze mu hrozí až osm let za to, že dle obžaloby prodal cizí mercedes.

Poražení Konec ve vládě kvůli opsaným králíkům

Skandál s diplomovými pracemi stál Taťánu Malou ministerské křeslo

Jihomoravská stranička tak moc toužila být ministryní spravedlnosti, až se jí skutečně stala. Ve funkci však Taťána Malá (ANO) vydržela jen jedenáct dnů, když se ukázalo, že opisovala ve své diplomové práci o králících. Plagiátorská aféra pak o chvíli později smetla i ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD), který opsal část své bakalářky o volném čase dospělých.

Poražení Plánoval velkolepý návrat

Bývalý premiér Jiří Paroubek

Sebevědomě ohlásil Jiří Paroubek návrat do politiky. Vedení sociální demokracie, které kdysi šéfoval, ho však odmítlo podpořit. V senátních volbách u ostravských voličů pak expremiér propadl a dostal jen sedm procent hlasů. Do toho se Paroubek se svou manželkou soudí o výživné na dceru – nabízí jí deset tisíc měsíčně s tím, že více není v jeho možnostech.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video