Vinohradské divadlo je nově osvětleno

Vinohrady - Budova pražského Divadla na Vinohradech dostala nové osvětlení. Dva rozsvícené sloupy a obnovený nátěr fasády dnes ráno završily několikaletou opravu budovy divadla. "Podařilo se nám vrátit průčelí objektu do původního stavu, když jsme před hlavní vchod umístili kopie stylových kandelábrů. Začátkem století je navrhoval architekt budovy Alois Čenský. Dostaly tmavotyrkysový nátěr a jejich zvláštností je věnec nesoucí ve dvou třetinách výšky stožárů pět světelných koulí," řekl vedoucí hospodářské správy vinohradské scény Jiří Huráb.

Naposledy byl exteriér budovy vymalován na přelomu 70. a 80. let. Latexová barva však podle Hurába omítce spíš uškodila, a tak se po 20 letech muselo začít znovu.

Před pěti lety se na průčelí budovy vrátily kopie dvou sousoší sochaře Milana Havlíčka (1873 až 1917), vybavených mohutnými měděnými křídly a rekvizitami. Meč svírá Spravedlnost a do zrcadla hledí Pravda. Originály na střeše strávily téměř 90 let a jejich stav byl katastrofální.

Opraven byl i znak Královských Vinohrad pod střechou. K 90. výročí vinohradského divadla byl vymalován také interiér této scény a obnovena nástropní freska nad hledištěm.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video