Spisovatel Michal Viewegh v pořadu Za scénou | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Viewegh se zastal „středoškolského osahávání“. A sklízí kritiku

  • 1176
Kauza údajného sexuálního napadení, ve kterém figuruje americký kandidát do Nejvyššího soudu Brett Kavanaugh, rezonuje i v Česku. Ohlas vzbudil sloupek spisovatele Michala Viewegha v Lidových novinách, který jednání označil jako „nevinný gymnaziální petting“. Kriticky na něj zareagoval právník Pavel Houdek.

Michal Viewegh ve svém pravidelném sloupku naznačuje, že „děkuje Bohu“ za to, že „se narodil v zemi, kde jako pubescent mohl vrstevnice osahávat, aniž by tím ohrozil svou budoucí kariéru“.

V pokračování věty kriticky nepřímo zmiňuje profesorku Christinu Blaseyovou Fordovou, která Kavanaugha obvinila ze sexuálního útoku - „neboť žádná z těch holek naštěstí nebyla a není taková severoamerická kráva, aby mu dneska onen nevinný, pětatřicet let starý gymnaziální petting vyčítala“.

Současnou situaci vysvětluje spojením „chorobně rozbujelého amerického feminismu a tamějšího hypertrofovaného právního systému“, dále se kriticky vyjadřuje k letošnímu ročníku Miss USA bez promenády v plavkách v důsledku kampaně #MeToo.

Článek vyvolal řadu kritických ohlasů. „Podle nás je to tak trochu znevážení potenciální zkušenosti oběti. Není to úplně dobrý vzor pro další oběti, které takto dostávají signál: váš hlas nebude brán vážně a dejte si pozor možná budete ještě dál ostrakizováni za to, že jste se ozvali za něco, co přece každý správný muž a každá správná žena mají mít rádi,“ řekla pro iDNES.cz z Amnesty International Kateřina Šaldová.

V úterý Lidové noviny navíc zveřejnily reakci právníka Pavla Houdka, který se zaměřuje na kriminologii a v Česku vyučuje metody sebeobrany.

Houdek Vieweghovi píše, že k označování jednání se znaky trestného činu znásilnění ve stadiu pokusu jako „nevinný gymnaziální petting“ musí být zapotřebí „notná dávka ignorace a hodně pevný žaludek“.

„O sexuálním násilí se dlouho nemluvilo. Jeho oběti raději mlčely a jejich mlčení bylo projevem strachu, který šíří lidé, jako jste vy. Tím, že zločiny ostentativně zlehčujete a ty oběti, které se ozvou, ještě urážíte, vytváříte ve společnosti dojem, že znásilnění je vlastně takový nevinný žertík,“ vzkazuje Houdek Vieweghovi.

Houdek odkazuje na své zkušenosti z právní praxe, kde podle svých slov potkal „desítky žen, které zažily znásilnění nebo pokus o něj, a nikdy o tom nikomu neřekly.“ Podle Houdka proto, že se bály označení za „hysterku“. Snahu normalizovat nebo zlehčovat zločin Houdek označuje za „hluboce asociální projev chorého mozku“. 

Pachatelem byl Kavanaugh, vypověděla žena před Senátem o sexuálním útoku

Kandidát na soudce Nejvyššího soudu Brett Kavanaugh byl obviněn, že jako středoškolák roku 1982 sexuálně napadl svou vrstevnici Christine Blaseyovou Fordovou. Později s obviněními vystoupily další dvě ženy. Kavanaugh obvinění odmítá a popírá, že by se v průběhu svých školních let prohřešil proti dobrým mravům.

Kavanaughova nominace na soudce Nejvyššího soudu se změnila v ostrou konfrontaci demokratických a republikánských kongresmanů, kteří se vzájemně obviňují z nečisté hry a demagogických manipulací. O osudu Kavanaugha má rozhodnout senátní plénum poté, co Federální úřad pro vyšetřování (FBI) prošetří obvinění, která proti němu byla vznesena.

Trump vybral nového soudce Nejvyššího soudu, posílí pozici konzervativců:

10. července 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video