Letecký speciál přivezl Čechy z Vietnamu, země také darovala roušky

  • 31
Speciální let z Vietnamu ve středu odpoledne přivezl do Prahy 204 Čechů a 82 občanů dalších 11 zemí Evropské unie. Byl to první repatriační let v době koronavirové pandemie, který koordinovala Evropská unie. Letadlo dovezlo do Česka také tisíce látkových roušek, které zemi darovalo vietnamské ministerstvo veřejné bezpečnosti.

„Vietnamská strana nám velmi usnadnila přípravu tohoto letu, urychlili jsme ho proti normálním povolovacím řízením,“ řekl novinářům ministr zahraničí Tomáš Petříček na letišti. České a evropské občany dopravil do Prahy letoun aerolinek Bamboo Airlines, které by měly letos zahájit pravidelnou leteckou linkou mezi Českem a Vietnamem.

Repatriační let hradilo ze svých prostředků ministerstvo zahraničí. Vzhledem k tomu, že byl součástí evropského koordinačního mechanismu, přispěje na náklady i EU.

Ministerstvo zahraničí za posledních několik dní dopravilo letecky do vlasti tisícovku Čechů. Repatriační lety budou v dalších dnech pokračovat, připravuje se například evakuace Čechů z Peru nebo z Thajska.

„Začínáme se také koordinovat s našimi sousedy s ohledem na zastavení letů z Austrálie a Nového Zélandu, kde máme desítky až stovky našich občanů,“ řekl Petříček.

Ve středu odpoledne pak Petříček s ministry zahraničí Slovenska, Maďarska a Rakouska řešil sdílení leteckých kapacit. Podle šéfa diplomacie by bylo možné využít rakouské aerolinky Austrian Airlines, které mají kapacity pro tak daleké lety.

Česko evakuuje občany z Vietnamu, Filipín či Egypta, volná místa obsadí EU

„Zároveň také již řešíme možnosti repatriace některých občanů ze Spojených států,“ řekl Petříček. Podle něj ale zatím stále existují možnosti, jak se Češi mohou z USA dostat komerčními spoji. Ministr přitom zdůraznil, že občané, kteří využijí komerční cestu pro návrat, usnadňují repatriace těch Čechů, kteří podobné možnosti nemají.

Letadlo z Vietnamu dovezlo také 10 000 látkových roušek, které Vietnam daroval českému ministerstvu vnitra, a dalších 6 500 kusů, které jsou darem přímo pro českou policii.

Petříček upozornil, že česká diplomacie ve Vietnamu vyjednala i výjimku, na základě které bylo možné nakoupit půl milionu jednorázových roušek. O možnosti podobných nákupů jednají čeští diplomaté i v dalších zemích, například v Malajsii se podařilo dojednat nákup osmi tun ochranných rukavic a rychlotestů na koronavirus, které by měl přivézt repatriační let s Čechy z Thajska.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video