ilustrační snímek | foto: Michal Šula, MAFRA

Odpalovat rachejtle z ruky? Jedna z nejnebezpečnějších věcí, říká expert

  • 16
Neopatrná manipulace se zábavní pyrotechnikou při oslavách příchodu nového roku může být mnohdy velmi nebezpečná, zvlášť, pokud je člověk v podnapilém stavu. Riskantní může být i oblíbené držení římských svící přímo při odpalovaní.

„Člověk má zapálit petardu na zemi a odstoupit do bezpečné vzdálenosti, která je uvedena v návodu,“ uvedl designér a choreograf ohňostrojů Martin Peter ze společnosti Makalu Fireworks. Právě Peter realizoval posledních šest novoročních ohňostrojů v Praze. Zlatým pravidlem je pak nikdy se nenahýbat nad odpalovaný výrobek. Důležité je také si vždy přečíst návod a kupovat schválenou, certifikovanou pyrotechniku.

Lidé však podle něj často zapalují petardy přímo v ruce a až poté je odhazují. Riziko nebezpečí je ještě větší, když je člověk posilněn alkoholem či jinými omamnými látkami. „Kolikrát zapomenou, že to v té ruce drží nebo výrobek nepoužijí přesně tak, jak by měli. Dojde například k okamžité iniciaci a takové případy končí fatálně,“ řekl Peter.

Odpalování římských svící

Například oblíbené římské svíce by se podle odborníka v žádném případě v ruce držet neměly. Často k tomu ale, zejména pak u menších svící, dochází. „Ty malé v podstatě obsahují pouze světličky. Špatné zacházení tak může skončit maximálně menším popálením,“ říká. Zvyk držet římské svíce při odpalování však přetrval i u těch větších, které jsou plněny bombetami. 

„Bombeta je ta efektová náplň. Ve své podstatě je silným dělobuchem. Držet římské svíce je jedna z nejnebezpečnějších věcí, které člověk může při ohňostroji udělat,“ uvedl choreograf. Při špatném zacházení tak následky mohou být fatální. Když se výrobek správně neupevní na zem nebo ho omylem převrátíme, může vystřelovat po naprosto neplánovaných trajektoriích. „Vystřelí bombetka, kompakt se pootočí, vystřelí zase jiným směrem,“ vysvětluje Peter.

Praha omezí používání pyrotechniky, zákaz bude kolem řeky nebo ZOO

Když se ale dodrží pravidla a návod ke správné manipulaci s pyrotechnikou, jedná se podle Petera o absolutně bezpečné výrobky. Lidé by podle odborníka měli také dbát na slušnost a neodpalovat petardy například v blízkosti zoologické zahrady.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video