Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Radek Miča, MAFRA

Vichr potrápí Česko, na hřebenech hor nabere rychlost orkánu

  • 6
Českou republikou se v pátek a sobotu prožene silný vítr. Na hřebenech severních hor může v nárazech dosáhnout až síly orkánu. Slábnout začne v sobotu odpoledne. Později se ve vyšších polohách přidají sněhové jazyky a na horách i závěje.

V následujících dnech bude přes naše území přecházet okluzní fronta, za ní pak přijde studený vzduch od severozápadu. Nárazy větru mají dosáhnout rychlosti až 90 kilometrů za hodinu, na hřebenech hor 110 až 125 kilometrů v hodině. To je podle Beaufortovy stupnice síla orkánu.

Nejsilnější vítr má podle meteorologů vanout ve vyšších polohách Karlovarského, Pardubického, Královéhradeckého, Ústeckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

V sobotu se na většině území objeví sněhové přeháňky. Při silném větru se budou v polohách nad 600 metrů tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje.

O víkendu napadne na horách ojediněle až 40 centimetrů sněhu. V sobotu večer a v noci na neděli se ojediněle může tvořit náledí (předpověď počasí si přečtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video