Diskuze

„Zlatou Věru“ milovali i v zahraničí. Její tichý protest přesáhl hranici sportu

Nejlepší sportovkyně světa, gymnastická ikona nebo inspirativní žena. I tak lze gymnastku Věru Čáslavskou titulovat. Díky zisku celkem 140 medailí, z toho 11 olympijských, si vysloužila obdiv nejen u nás, ale i v zahraničí. V paměti národa ovšem zůstává hlavně díky odvaze, se kterou v dobách totality demonstrovala nespokojenost s tehdejším režimem, ač ji onen známý „tichý akt“ stál kariéru. Její příběh přináší seriál Inspirativní ženy.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MM

ad- Petr Dolak 25/9 v 0:14

"Alespoň se jich nemusel ptát, když nejcennější medaile věnovala prezidentovi Svobodovi a ostatní třem soudruhům Dubčekovi, Smrkovskému a Černíkovi. Ve skutečnosti to byla dobrá a uvědomělá soudružka sportovkyně."

1)tyhle broskvoviny muze myslet vazne bud nejaky NEINFORMOVANY zajic, ktery tu dobu NEZAZIL a tvrdit aby zakryl svou kritickou neznalost. Nebo i hur.

2) alternativne individuum s ruSSkymi bajkami do hlavy kdysi nasazenymi kadrove patricne uvedomelymi pribuznymi, pripadne nacelnikem trollovaci jednotky jiste vychodni ambaSSady.

3) My kdo jsme tu dobu ZAZILI vime naopak presne, jak byli tenkrat Svoboda, Dubcek, Smrkovsky a Cernik VYSOCE VAZENI u NORMALNICH, zrudnou komunistickou ideologii a bratrskym vlezonekamstvim neoblbenych obcanu za svou odvahu postavit se Breznevovi & spol. FYI: tech byla po invazi a okupaci VETSINA naroda.

4) Prave proto jim Vera Caslavska ty medaile venovala, coby symbol ucty a uznani od slusnych cs. reprezentantu a obcanu.

5) blaboly o "soudruzce uvedomele sportovkyni" maji stejny efekt jako kdyby se jejich autor postavil tvari do vetru u silnice, kde si nejaky cyklista sel zrovna "ulehcit"

Kdyby totiz Vera byla uvedomela soudruzka, NIKDY by s ni nebylo jednano jako s padouchem. Neprisla by o uznani, vyznamenani a dary, fizlove a manzel by ji nemuseli vsude hlidat, aby nahodou nezustala na Zapade atd...

6) velmi PODSTATNE: manzelova rodina by ji "neprojevila nelasku" a nevidela v ni cerno-cernou ovci rodu, protoze mu jeji "nesoudruzske a anti-sovetske smysleni" kazilo potencialne hvezdnou armadni karieru a davalo potazmo cele rodine silnou kanku do kadroveho posudku.Nakonec prispelo k rozpadu manzelstvi.

0 0
možnosti
MM

PS. Kdyby Vera byla tou uvedomelou soudruzkou jak tvrdi Dolak, byli by diamantovym parem cs. normalizacniho sportu se vsemi materialnimi a kadrovymi vyhodami.

Josef by mel automaticky zarucen sprintersky rychly lamapsacky postup v armadni kariere, nakroceno k vysoke pozici na ministerstvu obrany, mozna nakonec i ministerskemu kreslu

0 0
možnosti
MM

dival jsem se v 1972 tady v Australii na prenos zahajeni OH v Mnichove.

Vedeni MOV si vyzadalo a doslova na cs. uradech vydupalo pritomnost Very Caslavske coby cestneho hosta na OH.

Stejne jako si Mexikani vydupali s pomoci MOV, aby mohla prijet k nim jako trenerka. To ale s ni bezpodminecne musel jet manzel ....cs. soudruzi si tim posichrovali aby se jim nahodou "nezapomnela vratit domu".

Nemecka TV ji take nekolikrat behem olympijskeho prenosu ukazala na tribune mezi smetankou cestnych hosti.

Australsti komentatori tim byli nadseni a prokazovali velke uznani.

Kdyz sem par let potom prijela moje mama na navstevu, rekla mi, ze komentatori CsTV, kterei dostavali stejne zabery jako kazdy jiny stat, strasne tenkrat prskali vztekem a obvinovali zapadonemeckou TV z "opakovanych politickych provokaci", ze ukazovali Veru Caslavskou jako velmi vazeneho hosta MOV.

-

kdyby se nekdo pozastavoval:

Mame povolili navstevu emigranta po tom, co jako sestra firemni 1. pomoci zachranila zivot kadrovakovi. Udelalo se mu spatne, chtel jit domu, jen si na par hodin lehnout na kanape.

Ona ale rozpoznala zacinajici infarkt, odmitla ho pustit domu a zavolala houkacku. Kdyz se kadrovak po nejakych tydnech vratil do prace, sel ji podekovat s kytkou a rekl, ze ji pomuze zaridit povoleni k navsteveu u mne.

2 2
možnosti
Foto

😁😀Utečenec mezi klokanama dělá Čechům doma politické školení?

2 4
možnosti
MM

Veru pomluvili komunisticti poskoci a pratele rodiny kam se provdala. Delali to po celou dobu manzelstvi, po rozvodu a po dalsi leta. Pretrvava to dodnes.

Nemohli skousnout, ze kvuli Vere jeji manzel nedostal ten nejryzejsi kadrovy posudek a ze byla brzdou v dosazeni vysoke armadni kariery, kterou si pro sebe on, vrele podporovan rodinou, naplanoval.

Bohuzel ruzni lide na ty komunisticke bajky a z nich vychazejici pomluvy skocili a nechali svuj rozum za dvermi ve prospech konspiracnich teorii a hodne hlopych JPP.

1 3
možnosti
HU

Přesně, nemohli jí jako zarytá komunistická rodina odpustit podpis pod 2000 slov, tedy především to, že odmítala svůj podpis odvolat. V gymnastickém prostředí (moje matka byla gymnastická rozhodčí v té době) se také mluvilo o řekněme neortodoxním přístupu Odložila k řešení sporů.

A poznámka na okraj: "oblíbený" děkan Národohospodářské fakulty Ševčík je její synovec, syn Odložilovy sestry.

2 2
možnosti
Foto

🤸🧚Od odstavce "Boj s manželem a totalitou", jsem pro slzy článek nedočetl ... aspoň že dnes už vím, že Kubánci díky Čáslavské měli čím topit.

3 4
možnosti
MM

jestli si myslis, ze nekoho dojmes svymi kremlobotskymi krokodylimi slzami a blaboly, jsi vedle jak ta jedle

2 2
možnosti
ZS

Bezesporu úžasná sportovkyně.

Úhel pohledu pana Kosatíka na Čáslavskou je dostatečně znám. Ono stačí už sdělení, že tajně na SPARTĚ trénovala děvčátka. Ne někde v Horní Dolní, ale na Spartě a tajně? Bez Himla (předseda ČSTV a ČOV) by si ani neškrtla. A nezaškodily by ani vzpomínky jejích svěřenkyň a hlavně jejich rodičů.

2 2
možnosti
DP

D44a98d36a24k 54P53e16t54r

24. 9. 2023 11:58

Ukrývala se v lesích, trénovala na lesní cestě. Přijela na letiště směr Mexiko, jedna zlatá po druhé cinkaly. Pěkná pohádka.

2 8
možnosti
SB

To není pohádka, to je skutečnost.

Nevěřím v její čistě svědomí ve věci tragédie kol smrti Josefa Odložila, ale ve svém věku už dávno vím, ze v některém hledisku může být člověk znamenitý a excelentní, avšak v druhém hledisku může zklamat.

Jako sportovkyně na výbornou a z hlediska toho protestu v Mexiku rovněž. Ale to se opravdu nevylučuje s možným selháním v něčem jiném.

3 1
možnosti
SB

O tom týrání že strany Josefa Odložila bych hodně silně pochyboval.

Vždy je tendence tyhle články knihy divadelní hry nebo filmy překrucovat tak, aby vyzněly ve prospěch toho, o kom pojednávají. Například Leonardo a Michelangelo se řadí neměli. V seriálu o Leonardovi bude Leonardo svazy a Michelangelo arogantní, avšak v seriálu o Michelangelovi to bude naopak.

Ostatně paní Čáslavská se ke konci života chovala spíše jako osoba která si na poslední chvíli potřebuje spravit svědomí.

6 5
možnosti
SB

Svatý nikoli svazy. To je to psaní na mobilu.

2 1
možnosti
JM

Abolice mladého Martina Ddložila v případě zabití otce a amnestie jeho spoluviníka Lisičana byla naprostá Havlova prasárna. Případ nebyl uspokojivě vysvětlen.

Nové rodině Josefa Odložila se nedostalo spravedlnosti.

6 6
možnosti
MB

Vidite a ja si to jako dite pamatuji. Ta hospoda se jmenovala u cimbury, odesli jsme s dedou pryc. Protoze se tam ten tata se synem hadali. On byl docela dost ozralej. Co si pamatuji sadaval tam casto.

4 1
možnosti
RP

...aneb jak vypadalo hrdiinství před padesáti lety

2 0
možnosti
DU

Byla to dama sportu. To, ze ji muz tyral jsem nevedela. Smutne.

3 1
možnosti
VJ

Tak proto poslala kluka, aby ho zabil? Smutne.

2 16
možnosti