Vendula Svobodová: Další dítě je mým největším přáním

  • 4
"Děkuji Vám za vaše milá slova a vyjádření podpory, která je tak potřebná k této práci," touto větou začínala většina odpovědí Venduly Svobodové na dotazy čtenářů. Ti obdivovali nejen její práci v nadaci, ale i to, jak se dokázala vyrovnat se smrtí své dcery. Vendula také prozradila, že je jejím největším životním přáním mít další děti. Nejraději by chtěla hned dvě holčičky najednou. "To však bude ještě nějaký čas trvat, až se alespoň částečně vyrovnám se ztrátou Klárky," svěřila se. Odpovědi Venduly Svobodové najdete ZDE.

Zpočátku to vypadalo nenápadně jako běžné chřipkové onemocnění s rýmou a teplotami. Jenže se z toho Klárka nemohla dlouho dostat. Proto rodiče požádali o krevní testy, při kterých lékaři zjistili akutní leukémii. Okamžitě následovala hospitalizace, pak chemoterapie a ozařování. Stav děvčátka se stabilizoval, a i když později musela Klárka podstoupit transplantaci kostní dřeně, dávali lékaři naději na uzdravení.

Klárka zemřela loni koncem léta v pražské motolské nemocnici. Bylo jí čtyři a půl roku. Se zákeřnou leukémií bojovala necelé dva roky.

Vendula Svobodová založila po smrti své dcery Klárky nadaci Kapka naděje, která pomáhá dětem trpícím leukémií.

Cílem fondu je získat do dvou let 100 milionů korun, potřebných na vybudování nové transplantační jednotky pro děti ve Fakultní nemocnici Motol, jediné svého druhu v Česku. Souběžně s Kapkou naděje sbírá Vendula prostředky pro Motol občanské sdružení Život dětem.

Konto Kapky naděje: 419400003/0300
Konto Život dětem: 80291329/0800


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video