Bývalý šéf protikorupční policie Libor Vrba tvrdí, že jde o cílenou kampaň proti němu.

Bývalý šéf protikorupční policie Libor Vrba tvrdí, že jde o cílenou kampaň proti němu. | foto: ČTK

Vedení protikorupční policie si rozdělilo milion na odměnách

  • 32
Šéfové protikorupční policie v čele s nedávno odvolaným Liborem Vrbou si na odměnách za první čtvrtletí vyplatili milion korun, zjistila MF DNES. Policie ale tají, mezi kolik lidí byly peníze rozděleny.

"Mohu potvrdit, že částka, o níž mluvíte, byla v útvaru skutečně vyplacena. Sumy byly velmi rozdílné, nespecifikoval bych však jmenovitě, kdo kolik dostal," řekl MF DNES nový šéf protikorupční policie Tomáš Martinec.

Nicméně dodal: "Jen řeknu, že odměny nebyly rozděleny tak, jak bych je vyplatil já." Podobnou praxi označil za nepřípustnou.

Bývalý šéf útvaru Libor Vrba ale odměny hájí. "Toto období bylo nejlepší v historii útvaru jak v odhalování korupce, tak v daňové oblasti. Není na tom nic špatného, dostali jsme pokyn z policejního prezidia ty peníze rozdělit," sdělil serveru Aktuálně.cz Vrba.

Milionovou odměnu si šéfové protikorupční policie vyplatili v době, kdy policie šetří. Řadoví policisté mají nižší platy než loni a snaha uspořit se projevuje i na přidělování materiálu policistům nebo při možnostech užívání služebních vozů.

Podobný případ o vysokých odměnách není zdaleka první. Zaměstnanci ministerstva vnitra dostali na konci roku mimořádnou odměnu téměř 22 milionů. Necelá třetina částky připadla vedení ministerstva včetně pěti náměstků tehdejšího ministra Radka Johna. Jiří Franz a Viktor Čech přitom na vnitru tehdy pracovali jen několik týdnů (více zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video