Přístroj Fakulty aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni | foto: Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni

Paralyzovaným lidem se otevře svět, budou ovládat počítač myšlenkami

  • 1
Vědci ze Západočeské univerzity v Plzni ve spolupráci s německými firmami tři roky pracovali na projektu BASIL. Jde o systém, který lidem umožňuje ovládat počítač pouze myšlenkami. Sloužit má nesoběstačným lidem pomoci vyjádřit jejich základní potřeby a dát jim alespoň částečnou kontrolu nad domácností.

Vědci ze Západočeské univerzity v Plzni ukončili tříletý projekt zkoumající elektrickou aktivitu mozku. Projekt BASIL, tedy systém ovládání počítače mozkem, má nesoběstačným lidem pomoci vyjádřit jejich základní potřeby a získat alespoň omezenou kontrolu nad domácností.

Česko-bavorský projekt spojil univerzitu s německými firmami Strategische Partnerschaft Sensorik a Sensorik-Bayern. Němci dodali hardwarové vybavení, například zesilovač signálu mozkové aktivity.

„Smyslem je pomoci lidem, kterým sice nefunguje tělo, ale jejich mozek pracuje stále dobře. Většinou leží, nemohou mluvit, hýbat se, a mozek je tak jejich jediným komunikačním nástrojem,“ řekl ČTK  řešitel Roman Mouček z katedry informatiky a výpočetní techniky fakulty aplikovaných věd.

Součástí prototypu BASIL, založeného na snímání mozkových vln, je čepice s elektrodami, kterou má člověk na hlavě. Velmi důležité je zobrazování symbolů, které reprezentují potřeby či přání člověka – dveře, světlo, jídlo nebo záchranný kruh.

Pokud například člověk potřebuje rozsvítit světlo, vybere si obrázek lampy a soustředí se na něj. Elektrody přitom snímají aktivitu mozku. „Při soustředění se na nějaký symbol jím protéká elektrický proud trochu jinak, než pokud jej tento symbol nezajímá, a my na povrchu hlavy měříme odpovídající změnu napětí,“ řekl Mouček.

Podle vedoucího výzkumníků Lukáše Vařeky je ovládání počítače myšlenkami pro lidi většinou snadné. „Je poměrně intuitivní, jen jim musíme vysvětlit, co je čeká, a ujistit je, že kontakt s tupou jehlou, která se používá pro aplikaci vodivého gelu, nebolí,“ řekl.

Při testech se ukazuje, že mozek musí být bdělý, pozorný a pacienti nesmějí být utlumeni léky. Součástí testů je také zjišťování, kolik elektrod je zapotřebí na hlavě mít, aby systém dobře fungoval. „Snažíme se, aby elektrody byly alespoň čtyři a abychom je rozmístili ideálně,“ řekl.

Výzkumníci už dříve představili modelové kolejiště s vláčkem, který lze ovládat mozkovými vlnami a pohyby očí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video