ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Pavel Jeřábek, hnutí Brontosaurus

Vědci žádají veřejnost o pomoc při sběru dat. Lidé mají fotit petrklíče

  • 11
Lidé mohou při jarních procházkách pomoci vědě zkoumáním prvosenek jarních tak, že zaznamenají vzhled nalezených květů petrklíčů a fotografii následně pošlou botanikům. Veřejnost tak podle vědců pomůže přispět k lepšímu poznání prvosenek i podobných druhů rostlin. Data poslouží také k hodnocení vlivů změn v krajině na biodiverzitu. O mezinárodní aktivitě informovala Miroslava Dvořáková z Botanického ústavu Akademie věd ČR.

„Sběr dat v přírodě je poměrně jednoduchý. Při nalezení žlutého kvítku petrklíče neboli prvosenky jarní se opatrně bez utrhnutí prozkoumá její květ a výsledek pozorování společně s několika fotkami zašle vědcům prostřednictvím webové stránky,“ uvedla ekoložka Hana Pánková, která koordinuje tuzemskou část projektu.

„Když pak doba květu skončí, vědci zaslaná data zanalyzují, shrnou a následně poskytnou všem účastníkům zpětnou vazbu,“ doplnila.

Vedle místa nálezu a počtu prvosenek je pro výzkumníky klíčový typ květu jednotlivých rostlin. Ten se dělí na typ S, který je s krátkou čnělkou, nebo L, jenž má čnělku dlouhou.

Podle odborníků formy květu slouží k tomu, aby prvosenka zabránila opylení sebe samé. K úspěšnému rozmnožování rostliny je nutné přenést pylová zrna z jedné formy květu na druhou. Výrazný nepoměr by tak v budoucnu mohl ohrožovat životaschopnost prvosenek.

Rostliny netrhejte, jen prohlédněte květ

„Prvosenky jsou charakteristickým jarním druhem doubrav, dubohabřin, květnatých bučin, suťových lesů a některých trávníků,“ uvedl Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody, který se na akci podílí.

„Tato stanoviště jsou ovlivněna současným způsobem hospodaření. To může vést ke zmenšení velikosti populací prvosenek, poměru zastoupení S a L typu, a tak ke zhoršení možnosti opylení,“ dodal.

Přírodní paradox. Rostlin náročných na živiny kvůli emisím přibývá

S pozorováním prvosenek lidem pomůže i video. Stýblo také zdůraznil, že prvosenky jarní figurují na Červeném seznamu ohrožených druhů. „V žádném případě rostliny netrhejte, pouze šetrně prozkoumejte květy,“ apeloval.

Nápad na „laické“ pozorování známé rostliny vychází z popularizační iniciativy zahájené v roce 2019 v Estonsku. Během dvou let lidé prozkoumali 200 000 prvosenek. Estonská data odhalila systematickou převahu rostlin s květy s krátkou čnělkou. Také se ukázalo, že odchylky od vyrovnaného poměru byly větší v krajině s vyšší hustotou zalidnění.

V současnosti se pozorování petrklíčů, vedle Estonska a Česka, koná například v Německu, Británii, Švýcarsku, Slovinsku, Chorvatsku, Bulharsku, Švédsku, Itálii, Lotyšsku, Litvě, Irsku, Portugalsku a řadě dalších zemí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video