Vážení kamionů na česko-slovenské hranici

Vážení kamionů na česko-slovenské hranici - Řidiči s přetíženými kamiony už nemají na česko-slovenském hraničním přechodu ve Střelné šanci. Celníci a policisté je vracejí zpátky. | foto: Celní úřad Horní Lideč

Ve Střelné začali vážit kamiony

Střelná - Řidiči přetížených kamionů mají od poloviny dubna na hraničním přechodu se Slovenskem ve Střelné smůlu. Celníci zde uvedli do provozu váhy pro měření nápravových tlaků vozidel. Už téměř čtyři desítky kamionů se od té doby musely vrátit ze Střelné zpátky na Slovensko.

Výstavba vážicího zařízení trvala asi rok. Jeho vybudování má vést ke zlepšení stavu pozemních komunikací a zvýšení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. „Přispěje však i k odklonění dlouhé fronty kamionů z úzké komunikace směrem ze Slovenské republiky do Česka, neboť součástí stavby bylo i vybudování  stometrového odstavného pruhu pro nákladní vozidla,“ uvedl ředitel Celního úřadu Horní Lideč Petr Kráčmar. Tato investice přišla na 13 milionů korun.   

Celní orgány mají právo kontrolovat na hraničním přechodu dodržování nejvyšší přípustné hmotnosti na nápravu a nejvyšší přípustné hmotnosti nákladního vozidla nebo jízdní soupravy.  Řidiči motorových vozidel jsou povinni  při vstupu na území České republiky nebo při výstupu na výzvu celníka nechat vozidlo zkontrolovat.

Hned během prvního týdne provozu vah bylo zváženo celkem 1114 vozidel. Z nich bylo 37 automobilů přetížených. „Současná právní úprava vyžaduje, aby  případy porušení předpisů v této oblasti,  předávaly orgány celní správy k dalšímu řešení policii.  Ta  ve všech případech vrátila přetížená vozidla zpět na Slovensko,“ dodal Kráčmar.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video