Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Michal Šula, MF DNES

Varování meteorologů: vydatné deště zvednou hladiny řek v Beskydech

  • 13
Na příští dny neslibují meteorologové ani slunce, ani jasnou oblohu, ale naopak vydatný déšť. Pršet by mělo zejména na Moravě a ve Slezsku. Odborníci proto varují, že se mohou zvednout hladiny malých toků. Výstraha se týká především Beskyd, ale také severních Čech, kde jsou koryta řek po proběhlých povodních ještě plná vody.

Z Balkánu postupuje nad Slovensko a Polsko tlaková níže, která ovlivní počasí zejména na Moravě a ve Slezsku.

"Tlaková níže s sebou přinese na severní Moravě a ve Slezsku srážky trvalejšího charakteru. Srážkové úhrny zde mohou dosáhnout během úterý a noci na středu v oblasti Jeseníků 20 až 50 milimetrů, v oblasti Beskyd až 80 milimetrů," informoval mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák s tím, že během středy by měly srážky ustávat.

Zároveň bude zesilovat severní až severozápadní vítr. Ten během úterý a ve středu může dosáhnout rychlosti mezi 6 až 10 metry za sekundu, na Českomoravské vrchovině a severovýchodě České republiky pak v nárazech i 20 až 25 metrů za sekundu, což je 70 až 90 kilometrů v hodině.

"V Beskydech v oblastech s intenzivními srážkami nelze vyloučit rychlé vzestupy hladin malých toků. V severních Čechách trvá možnost obnovení 1. stupňů povodňové aktivity, při kterých se voda ještě nevylévá z koryt," dodal Dvořák.

Vítr může na místech s podmáčeným terénem i vyvracet stromy, meteorologové proto doporučují sledovat vývoj počasí.

VÝSTRAHA METEOROLOGŮ

VELMI VYDATNÝ DÉŠŤ: Vysoký stupeň nebezpečí platí pro Zlínsko a Moravskoslezsko od úterý 31. srpna 6:00 do středy 1. září 12:00.
POVODŇOVÁ BDĚLOST: Nízký stupeň nebezpečí platí pro kraje Liberecký a Ústecký od pondělních 11:00 do úterních 20:00.
VYDATNÝ DÉŠŤ: Nízký stupeň nebezpečí platí pro kraje Zlínský a Olomoucký od úterních 6:00 do středečních 12:00.
SILNÝ VÍTR: Nízký stupeň nebezpečí platí pro kraje Vysočina, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský od úterních 12:00 do středečních 18:00.

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video