Diskuze

Vánoce před třiceti lety a dnes. Změnilo se jídlo, dárky i tradice

Za třicet let od revoluce se mimo jiné změnilo i to, jak Češi slaví Vánoce. Změnily se dárky, jídlo i zvyky. Méně lidí peče cukroví, nově zase ke Štědrému dni neodmyslitelně patří pohádka.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Všude jsou vánoce jiné než před 30 lety. U nás přibyla výzdoba a změnil se charakter dárků, kdežto na západ od nás se už korektně nepoužívá slovo vánoce ale pouze svátky a na vánočních trzích jsou běžně betonové zátarasy proti obohacení a policisté s dlouhými zbraněmi. A v prosinci 89 platila vízová povinnost, takže těch lidí na trzích v Německu nebo Rakousku moc nebylo.RvEURv

0 5
možnosti

Nevím, kde autor vzal tato fakta? Kapr je dominantním jídlem stále, by je více oblíbenější než dříve. Kdo pekl cukroví, peče ho i dnes. Tradice stále zůstávají stejné. O co se autor tedy snaží?

3 0
možnosti

Hledají rozdíly a nemůžou najít. A jak by rádi! Spousta věcí se změnila, ale ty Vánoce jak na potforu ne. Lidi kupodivu už i tenkrát nacházeli pod stromečkem kosmetiku a oblečení, i tenkrát někteří jedli kapra a jiní raději řízky, stromeček jsme před třiceti let měli ozdobený perníčky na červených stužkách náhodou úplně stejně jako letos (loni byl jiný), dárky jsme odjakživa dávali spíš symbolické (pokud někdo něco potřebuje koupí si to hned a nečeká se na vánoce), ale že se mění dárky rok od roku je snad normální, chodí se po Betlémech po kostelích, peče se cukroví, zkrátka, já žádný rozdíl nevidím. Toužebné přání redaktůrků nějak nevyšlo. Pořád tomu říkáme Vánoce a pořád dárky nosí Ježíšek.

12 0
možnosti

Vianoce boli aj vtedy,a oveľa krajšie,a hlavne biele ;-)

1 0
možnosti

Na půlnoční mši jsme chodili s manželkou v Brně už za hlubokého socialismu. V demokratických USA chodíme na půlnoční posledních 35 let. Problém je v tom, že "půlnoční mše" je u nás v 8 hodin večer, aby děti byly ráno svěží na hledání a rozbalování dárků. Vedle vánočního koncertu před mší nás potěší i to, že farář přeje veselé Vánoce v pěti jazycích. kvůli nám i v češtině.

7 0
možnosti

V demokratických usa???8-o8-o8-o T o je kde? To jsou ještě nějaké jiné usa, než které znám?8-o8-o8-o A že kněz přeje veselé vánoce taky pochybuju. To slovo už dávno nahradilo korektní spojení veselé svátky. Stejně jako ve všech demogracijích na západ od nás.

1 4
možnosti

Vánoce v roce 1989 byly stejné jako ty v roce předchozím. Změny ve zboží byly v obchodech vidět až v roce 1990. Za jeden a půl měsíce od revoluce se nic změnit nestihlo. Teda kromě toho, že jste si mohli něco koupit "venku".

3 0
možnosti

A ven se mohlo jedině s vízem, takže to asi moc velké davy nebyly.;-)

0 1
možnosti

Titulek dost zavádějící. Jídlo se až tak nezměnilo, kapr je asi nejčastěji.Dárky se samozřejmě mění v době, a tradice? Je tu sice komerční tlak ale ta amerikanizace se nekoná, Ježíšek u nás vyhrává:-)

10 0
možnosti

Zaměnit Ježíška za Santu se snaží i Babiš s rodinou!!!

0 0
možnosti

Tak poslanci získali malé, bezvýznamné plus. Volný 24. prosinec se jim uzákonit povedloR^

2 0
možnosti

No volný den, jako pamětník vím že i za komárů se pracovalo jen dopoledne, ve službách. Ve fabrikách byli lidé jen v práci:-)

5 0
možnosti

Hezké Vánoce všem, i panu autorovi. A nic si z toho nedělejte, až příště nebudete chtít stvořit prvoplánovou aktivistickou slátaninu plnou polopravd a pokusů vymývat lidem mozek, ale článek, který se dá číst, a který obsahuje relevantní informace, tak se na vás štěstí určitě usměje, článek se vám podaří a dají vám to najevo i lidé v komentářích.

10 3
možnosti

Já bych to až tak nedramatizovala. Nevidím to jako mozek vymývající propagandu. Jen snahu něčím vánočním zaplácnout potřebné místo tak, aby to nedalo moc práce. Slátanina jo, s tím označením bych souhlasila.

1 0
možnosti

Nevím, jak jinde, ale i v minulosti jsme chodili na půlnoční( bývala ale už v pět,aby p.farář stihl objet další obce ̈) a kostel byl plný. Vycházeli jsme na zasněžené náměstí a měli jsme v sobě takovou lidskou něžnost, kterou jsme si přinesli domů. Co se dárků týká, musely se sice shánět celý rok a vůbec jich nemusela být hromada, důležitější bylo, že jsme byly jako rodina spolu. Dnes je sice nabídka dárků velká,ale koledy už se v obchodech hrají už od října, takže tím víc záleží na tom, aby v nás zůstala ona něžnost a odvěké poselství betlémské hvězdy. Krásné vánoce a vzájemné porozumění všemV

8 0
možnosti

Ano, na půlnoční mši chodíme i dnes. Pro velký zájem je u nas jedna už o 22:00, druhá o půlnoci.

2 0
možnosti