Jana Vaňhová

Jana Vaňhová - Jana Vaňhová během sjezdu ČSSD. (28. března 2005) | foto: Dan Materna, MF DNES

Vaňhová: Své miliony dokládat nebudu

  • 103
V politice se uchytila nová metoda, jak tajit původ svého majetku. Dalo by se jí říkat "Tlustého metoda" podle zakladatele - šéfa poslanců ODS Vlastimila Tlustého. Podle jeho vzoru se tento týden začala chovat novopečená místopředsedkyně ČSSD Jana Vaňhová.

Stejně jako Tlustý, nechce ani ona veřejnosti doložit, kde vzala 2,5 milionu korun, které loni půjčila podnikateli Romanu Houskovi z Chomutova.

"Proč bych to měla ozřejmovat? Řekněte panu Tlustému nebo někomu jinému," řekla včera Vaňhová MF DNES, když ji redakce požádala o dokumenty k jejímu tvrzení, že peníze dala dohromady z rodinných úspor svých, rodičů a prarodičů.

Tlustý zase odmítá zveřejnit doklady o půjčce ve výši 2,3 milionu korun, kterou získal od "známých" na stavbu rodinného domu.

"Své věřitele neprozradím, protože si to nepřejí," řekl již dříve Tlustý.

To, že Vaňhová půjčila před dvěma lety 2,5 milionu korun podnikateli a členovi ČSSD v Chomutově Houskovi, je zřejmé z katastru nemovitostí, protože Houska za půjčku zastavil Vaňhové svůj dům. Novináře na to upozornil jeden člen ČSSD, který není spokojen s personální politikou ve své straně. Podle něj není majetek Vaňhové průhledný.

O případu informovaly jako první časopis Týden a deník Blesk. "Zmiňovaná půjčka je investicí rodinných úspor, tedy úspor mých, rodičů a prarodičů. Jedná se o celoživotní úspory za desítky let, výnosy z kuponové privatizace a ze stavebního spoření. Půjčka je zaručena nemovitostí a domnívám se, že nám zajišťuje slušné zhodnocení," uvedla v prohlášení Vaňhová a včera dodala, že už nebude nic říkat.

"Nebudu to ani dokládat. Nashle," prohlásila.

Učitelka základní školy a milionářka
Vaňhová nikdy nepodnikala a většinu svého života byla učitelkou základní školy. V roce 2002 se sice stala placenou asistentkou chomutovského poslance Jaroslava Krákory (ČSSD), ale plat asistentů se pohybuje kolem 25 tisíc korun měsíčně. Jana Vaňhová se stala místopředsedkyní strany před měsícem.

Problémy s doložením svého majetku mají i šéf ČSSD Stanislav Gross a předseda lidovců Miroslav Kalousek. Gross i Kalousek na rozdíl od Tlustého a Vaňhové jména svých věřitelů alespoň zveřejnili.

U Grosse se nakonec ukázalo, že za půjčkou na byt stojí zcela někdo jiný a u Kalouska je zase potíž v tom, že informace o jeho věřiteli z něj "lezou jako z chlupaté deky".


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video