Bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (9. prosince 2019)

Bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (9. prosince 2019) | foto: MAFRA

Opozice chtěla grilovat vládu kvůli Válkové. Nepomohla jí ani pomoc ČSSD

  • 119
Snaha opozičních demokratických stran a vládní ČSSD, aby musel premiér Andrej Babiš vysvětlovat, proč zůstává Helena Válková ve funkci šéfky vládní rady pro lidská práva, nebyla úspěšná. Zařazení mimořádného bodu jednání nepodpořili poslanci ANO, komunisté, SPD a tři sociální demokraté.

Proti tomu, aby se Babiš kvůli Válkové zpovídal Sněmovně, byli ze sociálních demokratů exministr kultury Antonín Staněk, místopředseda Sněmovny Tomáš Hanzel a poslanec Jaroslav Foldyna. (jak kdo z poslanců o zařazení bodu hlasoval, najdete zde)

Šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek označil spory o Válkovou a o její setrvání ve funkci za uzavřenou.

Válková už sice není kandidátkou prezidenta Miloše Zemana na ombudsmana, ale ANO ji drží ve funkci předsedkyně Rady vlády pro lidská práva. A v úterý v této funkci dostala také podporu poslaneckého klubu ANO. Válková hájí to, že za minulého režimu spolupracovala s prokurátorem Josefem Urválkem, který poslal v roce 1950 na smrt Miladu Horákovou. Tvrdí, že to nevěděla.

Spolu s Urválkem napsala Válková článek, v němž popisovala nutnost resocializace pachatelů trestných činů za pomoci takzvaného ochranného dohledu. Ten umožňoval soudům například přikázat odsouzeným pobyt jen v určitém obvodu, uvalit zákaz návštěvy určitých míst nebo znemožnit změnu zaměstnání. Ochranný dohled byl za komunistické totality využíván k šikaně odpůrců režimu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video