ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Děti nedostaly špatnou vakcínu, ohrazuje se Chytrá karanténa

  • 20
Žádné děti nedostaly vakcíny, které pro ně nebyly vhodné, ujistila ve středu aplikace Chytrá karanténa na Twitteru. Nejistoty s registrací dětí od 5 do 11 let vznikly po tom, co je systém nechal zaregistrovat i pro očkování vakcínou Moderna. Přitom děti v tomto věku mohou být očkované pouze Pfizerem. Chytrá karanténa reagovala na výtky médií.

Na webu pro registraci očkování byl pro všechny děti do 15 let totožný formulář, proto přišel server Neovlivni.cz s varováním, že děti od 5 do 11 let mohou být očkované i vakcínou, která pro ně není vhodná. 

„Žádné děti nedostaly špatné vakcíny a ani nemohly. To, co popisujete bylo dáno jen tím, že registrační formulář pro děti do 15 let je jen jeden. Zatímco pro děti 5-11 let je pouze jedna vakcína, tak pro ty starší je jich více,“ vysvětlila Chytrá karanténa na Twitteru.

Očkování dětí odstartovalo. Má chránit hlavně je samotné, říká pediatrička

Pokud rodič zaregistroval dítě na vakcínu, která pro něj není vhodná, podle Chytré karantény nemohlo k očkování nevhodnou vakcínou dojít. „Pokud rodič, který registroval dítě 5-11 let nezvolil nebo vybral špatně, tak se pro očkování automaticky přiřadila vakcína pro starší děti. To neznamená, že by se ale děti touto vakcínou očkovaly,“ uvedla Chytrá karanténa. 

Všechny děti do 15 let očkují pediatři, kteří si podle Chytré karantény věk dítěte ověří, a podle toho uzpůsobí i vakcínu. Nicméně technici web pro registrace upravili, a děti od 5 do 11 už na webu nebudou mít v nabídce volbu vakcíny. 

„200 rezervací, u kterých byla špatně zadaná vakcína, jsme převedli do správných kalendářů na očkovacích místech. Za vzniklé problémy se omlouváme,“ napsala Chytrá karanténa.

Děti od 5 let se mohou registrovat na očkování proti koronaviru od pondělí. Schválená je pro ně zatím pouze vakcína Pfizer. Očkovací látky pro děti mají oproti variantě pro dospělé třetinovou sílu, podávají se dvě dávky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video