Na Češích se otestuje vakcína proti koronaviru. Miliardu kusů vyrobí u Prahy

  • 836
V závodě Praha Vaccines patřícímu americké společnosti Novavax, se vyvíjí kandidátská vakcína proti nemoci covid-19. Výrobnu navštívil premiér Andrej Babiš společně s vládním zmocněncem Romanem Prymulou. Vakcína má od října postoupit do další fáze testování, kterého se zúčastní asi tři stovky Čechů. Firma chce nedaleko Prahy vyrobit miliardu dávek.

„Firma Novavax chce globálně vyrábět dvě miliardy dóz vakcín proti koronaviru, z toho až miliardu tady v České republice,“ uvedl Babiš při úterní návštěvě závodu. Společnost v září požádá Státní úřad pro kontrolu léčiv o povolení uskutečnit v Česku klinické testy. „Bude vybráno asi 300 našich spoluobčanů, kteří by se jich měli zúčastnit,“ řekl premiér.

Na výrobě se tak podle něj už pracuje. „Tím, že firma Novavax je u nás v Čechách, chceme s nimi o vakcíně diskutovat a případně uzavřít smlouvu,“ uvedl Babiš s tím, že nejdůležitější je hlavně bezpečnost vakcíny.

Ta je podle Prymuly zaručena. „Tento koncept vychází ze zcela ověřených  postupů. Používá se protein z povrchové části viru. Má za cíl navodit imunitní odpověď a tím nás ochránit,“ vysvětlil princip očkování. Právě tento protein, který je tak klíčovou složkou vakcíny, se má v českém závodě vyrábět. Druhá důležitá složka se bude produkovat ve Švédsku.

Americká vakcína navíc prý vykazuje dobré výsledky, které Prymula označil jako „velmi zajímavé“. „Pokud je srovnáváme s výsledky jiných společností, zatím vakcína vykazuje lepší parametry bezpečnosti i imunogenity (schopnosti navodit tvorbu protilátek, pozn. red.),“ uvedl epidemiolog.

Nechali byste na sobě otestovat vakcínu proti koronaviru?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 1. září 2020. Anketa je uzavřena.

„Naše přítomnost v České republice, zejména potom v Bohumilském výrobním závodě, je pro firmu a také její budoucí investice velmi důležitá. Česká republika má hodně co nabídnout a stejně tak i my,“ poznamenal v úterý generální ředitel a prezident Novavaxu Stanley C. Erck.

Vakcína dodaná přes EU bude zdarma

Česko se už připojilo k iniciativě Evropské komise na nákup vakcíny proti covidu-19. Počítá se s tím, že všechny členské země by v první fázi měly dostat dávky pro tři procenta populace, následně pak pro 20 procent. Komise jedná se šesti výrobci - firmami Astra Zeneca, Sanofi, Johnson&Johnson, BioNTech/Pfeizer, CureVac a Moderna.

Cena této vakcíny není podle Prymuly nijak vysoká. „Pohybovala by se kolem tří a půl eur, což je v podstatě cena výrobní,“ upřesnil. „Pro lidi to bude zdarma,“ dodal Babiš. Investice půjdou výhradně od státu, zdravotní pojišťovny se na nákupu evropské vakcíny podílet nebudou.

Česko se chce připojit k nákupu covidové vakcíny. Stálo by to dvě miliardy

Vakcinace by měla být založena na dobrovolnosti. „Režim nebude povinný,“ ujistil Prymula. Dodal, že vytipováno je asi 3,6 milionu Čechů, kteří by měli být očkováni v první fázi. Nejdříve má přijít řada na zdravotníky, pak starší obyvatelstvo a lidi s více nemocemi.

Zároveň je tu ještě vývoj české vakcíny. „O ní mám mizivé informace, ale ten vývoj pokračuje,“ dodal epidemiolog Prymula. Už dříve uvedl, že „projekt není životaschopný“, to ale později dementoval. Jsou podle něj nicméně odborné důvody, proč není vhodné volit vakcínu inaktivovanou, tedy připravenou z usmrceného viru.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video