I v novém školním roce bude zřejmě pokračovat odliv nadaných žáků na víceletá gymnázia. Ilustrační foto

I v novém školním roce bude zřejmě pokračovat odliv nadaných žáků na víceletá gymnázia. Ilustrační foto | foto: Lumír Schulz , MF DNES

V základních školách opět ubudou desetitisíce žáků

  • 23
Ve třídách základních škol ubudou od září desetitisíce žáků. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Ústav pro informace ve vzdělávání. Klesající trend posledních let by se ale pomalu mohl zmírňovat, přibývá totiž prvňáčků.

Loni jich do školních lavic zasedlo asi o šest set více než předešlý rok. Letos jejich počet vzroste asi o tři sta.

Do tříd prvního stupně v září zamíří celkem 465 800 školáků, 415 400 dívek a chlapců se bude vzdělávat na druhém stupni. Úbytku celkového počtu žáků čelí školy ve všech krajích.

Z jedné čtvrtiny připadá na první stupeň, na který bude v novém školním roce docházet o 7500 žáků méně než v roce uplynulém. Na druhém stupni ubude téměř 27 900 žáků.

Nejvíce školáků, přes 114.400, mají v Moravskoslezském kraji, více než sto tisíc žáků je i ve středních Čechách. Nejméně školou povinných mají v Karlovarském kraji (25 400).

I v novém školním roce bude zřejmě pokračovat odliv nadaných žáků na víceletá gymnázia. Podle Ústavu pro informace ve vzdělávání takto opustí základní školu asi dvanáct procent žáků pátých, respektive sedmých tříd.

"Předpokládáme, že tato gymnázia budou i dále naplňovat své kapacity na maximální možnou míru," uvedly v tiskové zprávě mluvčí ministerstva školství mládeže a tělovýchovy Michaela Lagronová a mluvčí Ústavu pro informace ve vzdělávání Jitka Pilbauerová.

Podle některých odborníků právě víceletá gymnázia přispívají k přílišné selektivnosti českého školství. "Elitářský prvek v českém školství má tendenci zůstávat, selektivnost systému veřejnosti zřejmě vyhovuje," uvedl už dříve Josef Basl ze Sociologického ústavu Akademie věd.

Žáci si tak musí poměrně brzo musí volit svou vzdělávací dráhu, trend ve vyspělých zemích je ale opačný, poznamenal tehdy odborník.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video