Mrakodrap v pražských Hájích

Mrakodrap v pražských Hájích - Nejvyšší obytný dům má vyrůst na sídlišti Háje v Praze 11. Objekt se svými třiceti patry by překonal dosud nejvyšší obytnou budovu ve městě, jedenadvacetipatrový věžák ve Stodůlkách. | foto: Ateliér UAS

V Praze asi vyroste mrakodrap

  • 47
Největší sídliště v zemi má získat další nej. Podle plánů architektů vyroste v blízkosti stanice metra Háje třicetipatrový obytný dům, který svou výškou přesáhne i současného rekordmana, budovu bývalého rozhlasu na Pankráci.

Devadesátitisícové Jižní Město se možná dočká nové dominanty.

Ve výškovém domě, který má vyrůst v místě původní budovy kina Galaxie v blízkosti metra Háje, mají vzniknout kromě bytů a kanceláří i obchody a bazén, který doposud této části města chybí. Radnice Prahy 11 navíc plánuje, že zde budou i některé její odbory.

Lenka Blažková, mluvčí společnosti Renix, která má na starosti technické zajištění výstavby domu, tvrdí, že nový dům má pokračovat v dostavbě Jižního Města a stát se jakýmsi centrem lokality Háje.

"Především se v tomto místě zlepší bezpečnost. Kolem bývalé budovy kina Galaxie se nyní pohybují bezdomovci a další individua," poznamenala Blažková. Dodala, že celý objekt bude hlídaný. A to i včetně veřejně přístupného proskleného atria. Právě to má být jednou z nejzajímavějších prostor nového domu s názvem Poutník.

Autor projektu architekt Jan Lukáš z ateliéru UAS do tohoto místa navrhl originální výtah, který by měl z podzemních prostor vyjíždět přímo do vodní plochy uprostřed atria. V podzemí mají být garáže. Podle Blažkové bude garážových stání stejně, kolik bude v novém domě bytů. Jejich počet však odmítla říci s tím, že je projekt teprve v přípravě.

K němu se již vyjádřili radní Prahy 11, kterým se podle mluvčí této městské části Lenky Stříhavkové tento nápad líbí. "Úřady státní správy se k tomu však zatím nevyjádřily," řekla Stříhavková.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video