V Dukovanech simulovali jadernou havárii

- V primárním okruhu jaderné elektrárny Dukovany prasklo potrubí, z provozu vypadlo několik čerpadel. Je vyhlášen nejvyšší stupeň mimořádné radiační události. Tolik stručný scénář mezinárodního česko-rakouského cvičení nazvaného DEKO 2000.
Bezprostředně po "nehodě" zasedl havarijní štáb, jenž řídil zprovoznění systému. Krytová družstva okamžitě připravila kryty pro zaměstnance v prostorách jaderné elektrárny.

"Ve dvě hodiny a dvacet minut ráno byl svolán krizový štáb, který musel řešit závadu na primárním okruhu. Zároveň musel neprodleně předat inforace o této události okresním úřadům, Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost a dalším institucím," popsal začátek cvičení mluvčí jaderné elektrárny v Dukovanech Petr Spilka.

"Součástí cvičení je také evakuace školy v obci Dukovany a spolupráce se složkami civilní ochrany v sousedním Rakousku," uvedl Ivo Kouklík ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Škola v Dukovanech byla těsně před osmou hodinou ráno evakuována a všech dvaapadesát dětí bylo převezeno do Kněžic, vesnice na opačné straně třebíčského okresu ve směru proti severozápadnímu větru tak, aby byly ochráněny před případným kontaminovaným vzduchem. Pohotovost měli také dukovanští dobrovolní hasiči, kteří před šestou hodinou ranní museli vyjet k cvičnému požáru.

V příhraničním rakouském městečku Laa an der Thaya byla zprovozněna dekontaminační stanice, zdravotní střediska nacvičovala poskytování specializované zdravotní pomoci a byla připravena evakuace některých skupin obyvatel.

Žáci dukovanské školy dostávají ochranné roušky, 26. 5. 2000

Žáci opouštějí třídu v dukovanské škole s ochrannými rouškami na obličejích, 26. 5. 2000

Žáci s ochrannými rouškami na obličejích museli rychle opustit dukovanskou školu, 26. 5. 2000

Žáci čekají ve vestibulu dukovanské školy, 26. 5. 2000

Žáci nastupují do autobusu, který by je měl v případě poplachu odvést do bezpečí, 26. 5. 2000

V autobuse si děti mohly ochranné roušky sundat, 26. 5. 2000


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video