Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Nezdaněné Babišovy dluhopisy prověřuje v Agrofertu Finanční správa

  • 602
Finanční správa si ke kontrole vyžádala korunové dluhopisy Agrofertu, které v roce 2013 a 2014 nakoupil tehdejší majitel firmy a šéf ANO Andrej Babiš. Úřad dosud odmítal sdělit, zda nezdaněné dluhopisy, které rozpoutaly vládní krizi a Babišovi kvůli nim hrozí vyhazov z kabinetu, prověřuje.

V holdingu Agrofert, který ministr financí Andrej Babiš (ANO) v únoru převedl do svěřenského fondu, již několik týdnů pročítají důležité dokumenty kontroloři Finanční správy. Informaci přinesl týdeník Respekt. Kontrola se nyní zaměřuje zejména na korunové dluhopisy nepodléhající dani, které Babiš nakoupil za cenu za 1,5 miliardy korun s šestiprocentním úrokem.

„Mohu potvrdit, že finanční úřad si vyžádal podklady k dluhopisům. Poskytli jsme mu všechny listiny, které požadoval,“ potvrdil pro iDNES.cz mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Odvolání Hermana? Babiš spekulacemi odvádí pozornost, míní Sobotka

„Kontrola finančního úřadu z našeho pohledu není vůbec nic nového. Vzhledem k tomu jaký máme obrat, tak spadáme pod tzv. Specializovaný finanční úřad a v podstatě tak u nás kontrola probíhá permanentně,“ dodal Hanzelka. Potvrdil, že konkrétně kontroly korunových dluhopisů v Agrofertu probíhají již několik týdnů a zatím není jasné, kdy skončí.

Probíhající kontrolu Respektu nepřímo potvrdil i ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček. Finanční správa podle něho prověří postupně všechny korunové dluhopisy vydané v roce 2012, které putovaly z firem směrem k akcionářům, tedy nejen ty Babišovy.

Kontrolu Babišových dluhopisů požadovali po Finanční správě již dříve poslanci. Úřad na to však nereagoval s tím, že jeho úkolem není poslouchat zadání Sněmovny. Důvodem, proč plošná kontrola proběhne právě nyní, je podle Janečka to, že od července hrozí u těchto případů promlčení, píše týdeník.

Babiš odvrací vyhazov od Sobotky. Píše Sněmovně, jak koupil dluhopisy

Andrej Babiš v roce 2013 a 2014 odkoupil korunové dluhopisy, které o rok dříve vydala jeho společnost Agrofert. Svým postupem využil mezeru v zákoně, protože dluhopisy v hodnotě jedné koruny vydané v roce 2012 nepodléhaly dani. Základ daně se zaokrouhloval na celé koruny dolů, vlivem zaokrouhlení tak byla u fyzických osob efektivní daň nulová (15 procent z koruny = 15 haléřů, po zaokrouhlení tedy 0 korun, pozn. red.). Agrofert takových dluhopisů v závěru roku 2012 vydal tři miliardy, přičemž Babiš z nich vlastní zhruba polovinu. Do loňska tak na úrocích získal přes padesát milionů korun, které nemusel zdanit.

Kvůli této skutečnosti čelí Babiš v uplynulých měsících tvrdé kritice, která přerostla ve vládní krizi. Sněmovna svým usnesením Babiše vyzvala, aby do konce dubna nákup dluhopisů Agrofertu věrohodně vysvětlil a vyvrátit podezření z daňových úniků. Ultimátum dal Babišovi také předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Babiš reagoval dopisem adresovaným předsedovi Poslanecké sněmovny Janu Hamáčkovi (více čtěte zde), v němž uvádí, že vždy jednal v mezích zákona. Podle Hamáčka ale dopis není odpovědí na dotazy poslanců a ministr by měl odstoupit z vlády.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video