Ústavní soud v Brně

Ústavní soud v Brně | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Prezident podepsal novelu, ústavní soudci přijdou o přestupkovou imunitu

  • 10
Ústavní soudci přijdou po vzoru poslanců a senátorů o úplnou přestupkovou imunitu. Prezident Miloš Zeman v úterý podepsal senátní novelu, která změnu předpokládá. O jeho podpisu informoval Pražský hrad. Předloha bude účinná od čtvrtého měsíce po té, co vyjde ve sbírce.

Novela zajistí, aby ústavní soudci odpovídali za své přestupky stejně jako kterýkoli jiný občan. Zároveň však umožní, aby ústavní soudci mohli obdobně jako zákonodárci požádat o projednání přestupku v kárném řízení.

I v takovém případě ovšem bude moci kárný senát uložit provinivšímu se soudci postih předpokládaný přestupkovým zákonem, podobně jako u poslanců a senátorů v disciplinárním řízení. Nynější úprava neumožňuje v kárném řízení uložit ústavnímu soudci za přestupek jinou sankci než výtku. Loni ji dostal soudce Radovan Suchánek za překročení rychlosti v autě.

Úplnou přestupkovou imunitu zákonodárců zrušil Parlament přijetím senátní novely zákona o přestupcích. Poslanci a senátoři si tak mohou od dubna 2002 zvolit, že budou trestáni za své dopravní a jiné přestupky tak jako ostatní občané. Mohou ovšem také požádat o projednání přestupku parlamentní imunitní výbory. 

Na ústavní soudce se podle senátorky a bývalé ústavní soudkyně Elišky Wagnerové (za SZ) při tehdejší úpravě zapomnělo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video