Diskuze

Ústavní soud nouzový stav ponechal, obcházet Sněmovnu je ale nemožné

Ústavní soud odmítl návrh senátorů na zrušení únorového vládního usnesení o nouzovém stravu. Naznačil také, že pokud Sněmovna nesouhlasí s prodloužením nouzového stavu, nelze ji obcházet. Vyhlásit stav nouze na žádost hejtmanů lze podle ÚS až po stavu nebezpečí. Ústavní soudci rozhodnutí zpřístupnili na svém webu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

To se ten ústavní soud jako boji těch šmejdů že neřekne jasné slovo.

0 0
možnosti
Foto

On se jich nebojí. Je to mnohem horší, bojí se odpovědnosti. A přitom klidně mohl říci, že současný nouzový stav vláda vyhlásila na základě nových skutečností (agresivnější mutace viru), tedy zcela legálně. Vláda to tak i odůvodňovala.

0 0
možnosti
Foto

Když byla sněmovna obejita, tak to asi není nemožné. Ústavní soud pěkně blábolí. Já to vidím tak, že všichni vidí, že mimořádná opatření jsou nutná, a chtějí vládě házet klacky pod nohy, aby si přihřáli vlastní polívčičku. A nikdo si nevezme na zodpovědnost to ukončit. Takový Ústavní soud nepotřebujeme.

0 0
možnosti

Stručně řečeno. Babiš a jeho vládní sebranka, vyhlásila nový nouzový stav protiústavně!

A voliči ANO, jim ještě tleskají.

4 2
možnosti

Stručně řečeno nevíte, ba ani netušíte nic, vůbec nic;-(

Kdyby bylo ono vyhlášení nouzového stavu protiústavní, musel by z logiky věci tento nouzový stav ÚS zrušit se všemi důsledky z toho plynoucí.

btw. není to na tebe ,tak nějak stručně řečeno, příliš složité?

1 0
možnosti

J87i20ř89í 87Ř86e44h62o65ř

25. 3. 2021 12:04

„Nezmění-li se skutečnosti, na základě kterých byl vyhlášen nouzový stav, nelze ‚nově‘ vyhlásit nouzový stav vládou od okamžiku, kdy ‚povolený‘ nouzový stav skončil a Poslanecká sněmovna s jeho prodloužením nesouhlasila,“ stojí v usnesení ÚS.

Tohle je dost divný. Představte si že začne soptit sopka. A bude soptit déle než třicet dnů. Skutečnosti se nezmění. Ale nouzový stav už nebude možný.

0 0
možnosti

J97i34ř96í 32Ř66e26h18o79ř

25. 3. 2021 12:06

jinak řečeno jakýkoliv problém delší než třicet dnů se stává normou ;-D

0 0
možnosti

Tak mají čas do 27.dubna, jenže co přijde, až zjistí, že budou oslavy 1.máje, tedy čarodějnice, májky, pivo a tak. No, kdo si tipne?;-D

0 0
možnosti

Od poloviny února je zde nouzový stav vyhlášený i opozičními hejtmany. Rv

Od prvního března je zde nouzový stav schválený ANO+ČSSD+TOP09+STAN+Pirátry+KDU+ODS Rv

A v dubnu se zase, již potřetí pseudoopozice dohodne s ANO a ČSSD. Rv

Lidé kteří mají zdraví rozum musí volit Trikolóru,R^

Nebo alespoň Volného, na kterého idnes neustále kdydá šíinu pomocí vylhaných a podsunutých lží, které se diametrálně liší od jeho skutečných výroků.

0 6
možnosti

Fráze, že mimořádný stav je akt vládnutí je moc pěkná. Mě by zajímala jiná věc. Jak současná praxe ukazuje, stačí na nekonečnou dobu prostá většina v dolní sněmovně na potlačení základních lidských práv. Jakkoli chápu jeden měsíc na vyrovnání se s nenadálým problémem, těžko pochopit opakované prodlužování či dokonce zmocňovací zákon sloužící k suspendaci ústavních práv. K čemu je tedy ke změně Ústavy kvalifikovaná většina, když to lze snadno obejít. Nejde mi o COVID, ale o budoucnost, ukazuje se, že stačí prostá většina k čemukoli. Nebezpečí se vždy najde, chřipka nebo globální oteplování. Turci, Maďaři či Poláci by mohli vyprávět....

1 2
možnosti

To, čemu říkáte potlačování lidských práv, se už rok odehrává ve všech zemích světa. Je to součást boje proti bezprecedentní epidemii, kterou tahle planeta ještě nikdy nepoznala.

3 0
možnosti

J34a42n 74H12a73j19s48k45ý

25. 3. 2021 11:42

Dva právníci = tři právní názory.

2 0
možnosti

Komu je to jasné? Nezrušili vyjímečný stav a navazující opatření, přestože ho vláda takto vyhlásit nemohla? Byla ta opatření v souladu s ústavním pořádkem, nebo ne? Jsou eventuální sankce z té doby vymahatelné?

0 0
možnosti

Oni konstatovali, že nouzový stav byl vyhlášen nezákonně, ale není v gesci ÚS s tím cokoli dělat.

2 0
možnosti

Rozhodnutí chytré horákyně.

4 0
možnosti
Foto

Je to tak. Svým způsobem máte pravdu. Na druhou stranu, pokud byl ten nouzový stav skutečně proti vůli sněmovny, proč jej nezrušila? To ona jej může KDYKOLIV zrušit! Když se hlasovalo o prodloužení NS, tak to sněmovna odmítla, nicméně pak jej okamžitě nezrušila. Respektive rozhodla jen, že skončí o den dříve, než skončit měl (to je vážně výhra). Nevím, toto je pro mě naprosto nepochopitelné chování zejména ze strany opozice.

1 0
možnosti