ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: MAFRA

Přidělit obhájce pouze nemajetným je protiústavní. Soud zrušil část zákona

  • 14
Ústavní soud vyhověl návrhu Městského soudu v Praze a zrušil část zákona o advokacii, podle kterého advokátní komora nemá povinnost určit advokáta člověku, který je ochoten za služby zaplatit, ale nemůže najít nikoho, kdo by se chtěl věci ujmout. „Základní práva a svobody náleží všem osobám bez rozdílu majetku,“ uvedl ÚS.

Ústavní soudci zrušili ustanovení, podle kterého měl na přidělení advokáta nárok jen ten, kdo neměl dostatek peněz na jeho zaplacení. Obrátil se na něj pražský městský soud s případem žalobkyně, která žádala u České advokátní komory o přidělení advokáta s tím, že nesplňuje podmínky pro využití jeho bezplatných služeb a je připravená si je sama uhradit.

Problém byl v tom, že oslovení advokáti nechtěli její případ převzít. Zastoupení advokátem je ale nezbytné například v řízení před nejvyššími soudy nebo Ústavním soudem. Advokátní komora žádost odmítla jako nepřípustnou.

Ústavní soud ale rozhodl, že je takový postup protiústavní. „Protiústavnost napadeného ustanovení Ústavní soud neshledal v samotném rozšíření bezplatné právní pomoci na určité typy řízení, ale v tom, že současně z poskytnutí právní pomoci paušálně vylučuje žadatele, kteří jsou ochotni za právní služby zaplatit,“ vysvětlil soudce zpravodaj Vladimír Sládeček.

Schyluje se ke střetu Pavla se Zemanem kvůli šéfovi Ústavního soudu

Právo na přístup k soudu je podle soudce základní součástí práva na spravedlivý a řádný proces a tedy práva na soudní ochranu, kdy jeho nezbytným předpokladem je právě právo na právní pomoc.

„Šlo o to, že podle současné úpravy, která byla přijata v roce 2017, je možné určení advokáta jenom v případech sociálních a majetkových poměrů lidí. Když chce žádat o právní zastoupení nějaký člověk, která to chce zaplatit, čili na základě smluvním, tak podle té současné úpravy advokátní komora advokáta neurčí,“ uvedl soudce zpravodaj.

Podle návrhu Městského soudu v Praze je sporné ustanovení v rozporu s ústavním pořádkem, konkrétně právem na přístup k soudu. „Za tohoto stavu podle názoru soudu dochází k omezení práva na přístup k soudu, neboť fyzická osoba, která nesplňuje podmínky stanovené zákonem o advokacii a která zároveň hodlá zahájit řízení, jehož procesní podmínkou je zastoupení advokátem, takové řízení zahájit nemůže,“ stojí v návrhu.

Ústavní soud zároveň odložil vykonatelnost nálezu k 31. prosinci 2023, aby tím vytvořil zákonodárci dostatečný časový prostor pro přijetí zákonné úpravy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video