ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

Platit ČT je protiústavní, stěžoval si právník Ústavnímu soudu. Boj prohrál

  • 123
Ústavní soud (ÚS) se odmítl zabývat právní úpravou koncesionářských poplatků za média veřejné služby. S ústavní stížností a návrhem na zrušení dvou pasáží v zákonech o Českém rozhlase a České televizi se na soud obrátil muž s právním vzděláním, který neuhradil televizní poplatek za 13 měsíců v letech 2019 a 2020. Povinnost zaplatit ČT dlužných 1 755 korun mu předtím uložil Okresní soud v Opavě.

Ústavní soudci nenašli důvod k zásahu, opavský soud své rozhodnutí řádně odůvodnil.

Fyzické osoby mají možnost podat spolu s ústavní stížností také návrh na zrušení nějakého právního předpisu, případně jeho části, což právník z Opavy učinil. Pokud ale ústavní soudci odmítnou stížnost, tedy dospějí k závěru, že napadený verdikt je v pořádku a stížnost proti němu nepřináší zásadní argumenty, sdílí návrh na škrty v zákonech osud ústavní stížnosti a soud se jím dál nezabývá.

Platíte koncesionářské poplatky za přijímání vysílání ČT a ČRo?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 14. září 2023. Anketa je uzavřena.

„ÚS neshledává, že by ústavní stížností napadené rozhodnutí bylo projevem svévole, či v extrémním rozporu s principy spravedlnosti,“ stojí v odmítavém usnesení.

Televizní přijímač přihlásil, poplatky neplatil

Muž v listopadu 2018 přihlásil televizní přijímač a nastavil si roční frekvenci plateb. Za prosinec 2019 a následující měsíce však už poplatek neuhradil. V ústavní stížnosti vyjádřil přesvědčení, že stávající systém výběru koncesionářských poplatků je sice zákonný, ale protiústavní.

Skutečnost, že respektoval povinnost přihlásit televizní přijímač, prý automaticky neznamená, že se ztotožňuje také s povinností hradit koncesionářské poplatky nebo že by se k jejich úhradě zavázal svým svobodným smluvním jednáním.

Poplatek televizi vzroste na 160 korun. Platit bude nově i ten, kdo má mobil

„Pokud stěžovatel neuvedl žádný relevantní argument nad rámec tvrzení o ústavní nekonformitě napadené úpravy, respektive svém nesouhlasu s ní, ÚS nemá, co by na napadeném rozhodnutí věcně přezkoumával. Stěžovatelova argumentace přitom není vnitřně konzistentní a adekvátní,“ reagovali ústavní soudci.

Koncesionářské poplatky jsou nyní tématem veřejné debaty poté, co se vládní koalice dohodla na jejich zvýšení. Televizní poplatek od začátku roku 2025 pravděpodobně stoupne o 25 korun na 160 korun měsíčně a rozhlasový vzroste o deset korun na 55 korun za měsíc. Počítá s tím návrh takzvané velké mediální novely.

Nový ředitel ČT představil svůj tým. Zpravodajství povede Mrzena, bude v něm víc žen

Návrh nyní čeká meziresortní připomínkové řízení. Zvýšení poplatků kritizoval například předseda opozičního ANO Andrej Babiš, jenž obvinil vládní tábor z uplácení dvojice veřejnoprávních médií.

Za veřejná média se platí v 10 zemích EU

Návrh mediální novely počítá také s tím, že se rozšíří počet plátců. Nově budou televizní a rozhlasový poplatek platit ti, kteří disponují jakýmkoli zařízením, které umožňuje příjem veřejnoprávních médií, tedy i mobilem nebo počítačem. Nový ředitel České televize Jan Souček, který se vedení ujme v říjnu, v minulosti uváděl jako ideální variantu, že by koncesionářský poplatek hradila každá domácnost, která má odběrné místo elektrické energie.

Koncesionářské poplatky za veřejnoprávní média se platí v deseti zemích Evropské unie. Ve většině z těchto zemí jsou poplatky za rozhlas a televizi spojené, nejvyšší částku měsíčně zaplatí lidé v Německu a Rakousku. Nejméně se za veřejnoprávní média platí v Portugalsku a Řecku. V Rakousku se poplatky za veřejnoprávní média liší v jednotlivých spolkových zemích. Na Slovensku byly poplatky od 1. července zrušeny.

Přehled koncesionářských poplatků v zemích EU za měsíc (řazeno abecedně podle zemí; v eurech):

ZeměTV poplatekRozhlasový poplatekCelkem za veřejnoprávní média
ČR5,71,97,6
Chorvatsko10,6
Irsko13,3
Itálie7,5
Německo18,4
Polsko61,97,9
Portugalsko3
Rakousko10,6 - 26,73 - 3,813,6 - 30,5
Řecko3
Slovinsko12,8

Zdroj: EBU; webové stránky veřejnoprávních médií v jednotlivých zemích. Jde o měsíční částky přepočtené na eura.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video