I protektorát měl ochrannou smlouvu s Hitlerem, přirovnal Foldyna dohodu s USA

  • 95
Asi sedmdesát lidí se sešlo na Malostranském náměstí v Praze na akci SPD a Trikolory, aby odsoudili obrannou smlouvu s USA. Tu v Americe podepsala ministryně obrany Jana Černochová, mimo jiné v ní jde o spolupráci amerických a českých vojáků.

„Je nás jenom dvacet proti sto osmdesáti. Ale my to nevzdáme, budeme bojovat a protahovat jednání. Jenom já sám mám několik desítek návrhů na změnu schůze,“ řekl předseda SPD Tomio Okamura.

Poslanec SPD Foldyna zmínil, že i Adolf Hitler podepsal s protektorátem Čechy a Morava obrannou smlouvu. Okamura k tomu přidal, že zatímco v roce 1968 poslal zvací dopis Rusům Vasil Biľak, v roce 2023 se o něco podobného vůči USA postarala Jana Černochová. Tu samou větu přitom řekl i odpoledne na tiskové konferenci ve Sněmovně. Na demonstraci chce postupně vystoupit všech 20 poslanců hnutí.

Co znamená pro Česko obranná dohoda s USA? 10 otázek a odpovědí

Odpůrci paktu, o němž v úterý odpoledne poslanci hlasují, se domnívají, že by v Česku mohla vzniknout základna pro americké vojáky. Nic takového ale dohoda s USA neobsahuje.

Jsme v NATO, nepotřebujeme další ochranu

Na akci se kromě poslanců SPD a některých členů neparlamentní Trikolory objevil například i známý hokejový fanoušek v masce Fantomase, ten ale odmítl s novináři mluvit. Zato muž vedle něj se rozpovídal. Podle něj v případě, že Sněmovnou a následně Senátem smlouva projde, znamená to, že tady budou americké základny a hlavně vojska. „Jsem občan Československa, jsem proti přítomnosti jakékoliv armády na našem území,“ řekl.

Noční bitva o dohodu s USA. Žádné základny ani vojáci tu nebudou, řekl Babiš

Mezi přítomnými byl i školák, kterému stejně jako jeho starším spoludemonstrantům vadí, že by se mělo na našem území nacházet cizí vojsko. „Není k tomu jediný důvod, prostě si to nepřeji. Nepřinese to nic dobrého. Záležitosti Ukrajiny mě nezajímají, to je mezi nimi a Ruskem, ale u nás nepotřebujeme cizí armády,“ řekl.

„Jsme v NATO, nepotřebujeme ještě speciální hlídání,“ myslí si redakcí iDNES.cz oslovená žena. Svůj odpor ke smlouvě připodobnila k pohádce O Smolíčku pacholíčkovi. „Znáte to... dáte prst a už jsou Jezinky tady,“ doplnila.

Pro smlouvu je i opoziční hnutí ANO

Přestože všech dvacet poslanců SPD je proti obranné smlouvě a hodlají ve Sněmovně dělat průtahy, předsedkyně sněmovního hnutí ANO Alena Schillerová včera přiznala, že většina poslanců hnutí bude hlasovat pro schválení smlouvy. „Nikdy nepodpoříme žádný dokument, který by vedl ke stavbě cizích základen nebo k přítomnosti cizích vojáků na našem území. O tom ale tato smlouva není,“ řekla Schillerová k česko-americké obranné smlouvě DCA...

To ale vadí Okamurovi, podle kterého to znamená, že opozicí ve Sněmovně je pouze samo SPD. „My se nevzdáme,“ zopakoval několikrát. Protestního shromáždění se zúčastnilo asi sedm desítek lidí. Demonstranti měli české vlajky, transparenty odkazující na válečné konflikty, kterých se v posledních několika desítkách let zúčastnily vojáci Spojených států a přeškrtnuté vlajky NATO.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video