ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Drahá výuka v době úspor. Ministerstva platí za jazykové kurzy miliony

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Je nejvyšší čas přeřadit na nižší rychlost, ubrat plyn a začít brzdit, abychom nemuseli za několik let těsně před nárazem do dluhové zdi zatahovat za ruční brzdu, prohlásil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) krátce poté, co Sněmovnou prošel vládní konsolidační balíček. Šetřit chce mimo jiné na provozních výdajích státu nebo osekaných zaměstnaneckých benefitech. Ministerstva se ale zatím spíš chovají tak, že jich samotných se úspory týkat nebudou.

Třeba resort dopravy nedávno uzavřel tři smlouvy na zajištění jazykové výuky pro své zaměstnance. A to až do 30. června 2028, což ministerstvo vyjde na více než 14 milionů korun.

Kromě anglického nebo německého jazyka zajišťuje totiž za 1,4 milionu korun i výuku českého jazyka. A to pro vybrané zaměstnance Agentury Evropské unie pro kosmický program, což je jediná z evropských agentur, která má sídlo v České republice.

Jazykové kurzy ovšem zajišťují zaměstnancům všechna ministerstva.

„Ministerstva tu nejsou od toho, aby za peníze daňových poplatníků učila úředníky zahraniční jazyk, tedy takovou výuku hradila,“ řekl ekonom Lukáš Kovanda s tím, že celá záležitost navíc zavání „přihráváním“ veřejných peněz kamarádům z různých jazykových škol.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video