Uprchlíci v Kostelci drží hladovku

  • 51
Kostelec nad Orlicí - Dva uprchlíci z Arménie a jeden Ukrajinec drží v pobytovém středisku v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku hladovku. Chtějí tak upozornit na poměry v táboře, které jsou podle nich nelidské. Vedení tábora už dříve jejich námitky odmítlo jako neopodstatněné.

"Vedení tábora omezuje lidská práva. V žádném zákoně se nepíše o tom, co v Kostelci běžně platí. Uprchlíci nemají na pokoji zásuvku, elektřina se vypíná, teplá voda teče jen v určitou dobu," stěžuje si Armén Artur Karapetyan, který v Kostelci žije půldruhého roku a třetí rok čeká v Čechách na azyl.

"Na sto padesát lidí připadají tři záchody a sprchy. Rodiny žijí v jedné místnosti i s dospělými dětmi a zaměstnanci je mohou kdykoli kontrolovat," dodává.

Správa uprchlických zařízení, jež se námitkami uprchlíků bude zabývat, pokládá kostelecký tábor za nejmodernější v republice a protest považuje za naprosto výjimečný.

"Pobytové středisko v Kostelci splňuje všechny požadavky a patří k nejmodernějším i v porovnání s evropskými zeměmi. Lidem, kteří tu nejsou spokojeni, už víc nabídnout neumíme. Neprovozujeme byty, jde o zařízení pro osoby v životní nouzi," uvedla ředitelka Správy uprchlických zařízení Miluše Dohnalová.

Podle níž mohou stěžovatelé zlepšit svou situaci odchodem do privátu a legálními výdělky.

Hladovkáře podporuje patnáct dalších běženců.

Uprchlíci v pobytovém středisku v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku drží hladovku. Chtějí tak upozornit na poměry v táboře, které jsou podle nich nelidské, 24. ledna 2003

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video