Unionisté nestihnou volby, čekají na soud

  • 27
Karlovarským unionistům se definitivně zavřely dveře do krajských voleb. Vyřadili se z nich vlastními omyly. Ústavní soud teprve příští týden rozhodne, jestli se krajský soud bude znovu zabývat opožděným podáním kandidátky US-DEU, kterou asistentka omylem zanesla na špatný úřad.

Volební blamáž unionistů začala koncem srpna.

Manažerka strany tehdy nesla zaregistrovat kandidátní listiny. Místo na krajském úřadu je ale odevzdala v sousední budově ředitelství dálnic. Kraj tak dostal seznamy pětačtyřiceti kandidátů až po termínu s jednodenním zpožděním.

Unionisté podruhé chybovali s odvoláním proti verdiktu krajského úřadu, který je odmítl zaregistrovat pro listopadové volby. Na soud se obrátili den poté, co si rozhodnutí úřadu vyzvedli. To přitom mělo nejprve tři dny viset na úřední desce.

Krajský soud proto odvolání proti rozhodnutí krajského úřadu zamítl. Podstatou věci se však vůbec nezabýval, zkoumal jen údajné formální pochybení. Unii svobody tak může do hry vrátit už jenom Ústavní soud.

"Ústavní soud nerozhoduje, zda bylo odmítnutí registrovat kandidátní listinu důvodné. Zabývá se tím, jestli krajský soud zamítl žalobu důvodně. Na jeho verdiktu závisí, jestli krajský soud bude rozhodovat o přezkumu odmítnutí," vysvětlil asistent Ústavního soudu Josef Fiala.

Ve čtvrtek ale vyprší lhůta, dokdy je možné zaregistrovat kandidátní listiny na základě rozhodnutí soudu. Volby v řádném termínu tak unionisté zcela jistě nestihnou. O věci totiž ještě nerozhodla ani soudkyně Ústavního soudu.

"Soud bude o jejím rozhodnutí hlasovat teprve příští týden," sdělila asistentka soudkyně Ivany Janů, která má případ na starosti. Podle právníků má Unie svobody jedinou šanci - že by oba soudy rozhodly v její prospěch a volby se opakovaly.

Unionisté už stáhli kandidátku z internetu, přesto věří, že u soudů uspějí. "Nevzdali jsme to," řekl iDNES předseda krajské organizace Václav Šíma. "Minulý pátek jsem krajskému shromáždění nabídl svou rezignaci, ale nebyla přijata," dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video