Unie svobody chce vytvořit stínovou vládu čtyřkoalice

- Unie svobody hodlá spolu se svými partnery ze čtyřkoalice - KDU-ČSL, ODA a DEU - vytvořit do konce roku stínovou vládu. Čtyřkoalice se musí také domluvit, jakým způsobem vybere stínového premiéra. "Každá stínová vláda musí mít svého premiéra, který po vítězných volbách usedne do této funkce," řekl v sobotu předseda US Jan Ruml. Kdo jím bude, zůstává tajemstvím. Žádná jména kandidátů prý nepadla ani na sobotním jednání vedení unie.
Premiér Miloš Zeman však v sobotu znovu potvrdil, že neočekává žádné politické zemětřesení, které by smetlo jeho kabinet. Je přesvědčen, že sociálnědemokratická vláda vydrží až do řádných voleb v roce 2002.

"V každém případě se domnívám, že menšinová vláda sociální demokracie se svým programem vydrží do roku 2002 a že tento program naplní," řekl Zeman v sobotu po zasedání ústředního výkonného výboru strany.

Podle Zemana již nastala legislativní smršť, kterou vláda slibovala a splněny prý budou i cíle protikorupční akce "čisté ruce". "Akce Čisté ruce konečně nabrala určité obrátky. Již bylo podáno celkem 2200 trestních oznámení," prohlásil Zeman.

Premiér v této souvislosti označil za neadekvátní spekulace o odchodu ministra Jaroslava Bašty, který by podle Lidových novin mohl být nahrazen šéfem Komise pro cenné papíry Janem Müllerem. Bašta, který je garantem "čistých rukou", čelil v poslední době kritice za to, že vládní protikorupční tažení nepřináší očekávané výsledky.
Předseda vlády nicméně konstatoval, že u každého člena vlády je třeba vždy zkoumat možnosti jeho náhrady. Podle něj je totiž nutné být připraven "na neočekávané varianty typu dopravní nehody".

Ruml ve stínově vládě být nechce
"Musíme najít člověka, který bude dostatečně integrující osobou pro čtyřkoalici a dostatečnou zárukou kvalitní, slušné a odborně fundované politiky čtyřkoalice navenek," řekl místopředseda Unie svobody Vladimír Mlynář.

Sám Ruml už do stínového kabinetu nechce. "Já již nebudu ve vládě, já jsem byl téměř šest let ve vládě a myslím si, že na jeden život to stačí," řekl. O vytvoření stínové vlády se už v unii a v KDU-ČSL několikrát uvažovalo, zatím ale bez konkrétního výsledku. Pokud tentokrát vznikne, bude to už druhý stínový kabinet na české politické scéně. Ten první totiž postavila ODS.

Zeman nehodlá nikoho odvolávat
Už v pátek Zeman řekl, že nebude zatím odvolávat nikoho z vlády a počká, až jak dopadne sněm ODS. "Podle určitých zpráv v ODS existuje tzv. jestřábí křídlo, které bude prosazovat vypovězení opoziční smlouvy," řekl Zeman. Podle něj by v takovém případě musela ČSSD začít vyjednávat s ostatními stranami o podpoře vlády. "Ty by potom jistě měly určité personální požadavky, takže odvolávání počká do té doby," řekl Zeman. V této souvislosti představitelé ODS oznámili, že další schůzka čtyř demokratických stran se uskuteční až po tomto grémiu.

Rozhodnutí premiéra Miloše Zemana rekonstruovat kabinet až po prosincovém kongresu
ODS považuje předseda Unie svobody Jan Ruml za důkaz, že opoziční smlouva mezi ODS a ČSSD se mění v koaliční. "To je takový podivný vazalský vztah těchto dvou politických stran, který si nedokážeme vysvětlit jinak, něž že je omezena suverenita jednotlivých politických stran. To je jasné spojení, které vyplývá s opoziční smlouvy, kterou už lze nazvat smlouvou koaliční," řekl v sobotu po jednání vedení unie novinářům Ruml.

Poslední setkání

Hlasy po schůzce
Václav Klaus Pro ODS a pro mě bylo velkým zklamáním, že jak Unie svobody, tak KDU- ČSL
tuto ... vůli k společnému řešení politické situace u nás nebyli ochotni deklarovat.
Miloš Zeman Sociální demokracie samozřejmě považuje za first best (první nejlepší)
uchování statu quo, nicméně jako o second best (druhé nejlepší) jsme byli ochotni
neblokovat nebo tolerovat i variantu koalice, kterou navrhla ODS.
V případné vládě tzv. superkoalice, kterou prosazuje ODS, by podle jejího předsedy

Václava Klause mohla mít ČSSD a ODS po šesti ministrech, dalších šest křesel by pak obsadili lidovci společně s unionisty. "Poprvé veřejně prohlašuji, že si myslím, že by bylo možné sestavit tuto vládu, když vezmeme třeba dnešních osmnáct členů vlády, na principu šest ČSSD, šest ODS a šest dohromady KDU-ČSL a Unie svobody," uvedl Klaus v diskusním pořadu TV Prima Nedělní partie.

Na sobotní schůzce nekomunistických parlamentních stran však ODS se superkoalicí u lidovců a unionistů neuspěla. Naopak vstřícní byli sociální demokraté, které o ní dosud nechtěli ani slyšet.Klaus zmínil i to, že ODS si je vědoma křehkosti, zranitelnosti a riskantnosti vzniku supervelké koalice. Ví, že v tomto procesu nelze vystupovat s jakýmkoli ostrým požadavkem na obsazení funkce premiéra a nelze uplatňovat jiné než přátelské požadavky. Budoucím premiérem musí být podle něj rozhodně osoba přijatelná pro všechny zúčastněné strany.

Sobotní schůzka u kulatého stolu
Jediným výsledkem zhruba čtyřhodinového jednání je dohoda, že v nejbližších dnech se všechny čtyři strany (ODS, ČSSD, US a KDU-ČSL) znovu sejdou a domluví se na spolupráci na parlamentní úrovni.

Předseda ODS Václav Klaus byl zklamán, že se superkoalicí na jednání u unionistů a lidovců neuspěl, nicméně přesto věří, že by se v budoucnu mohla tato varianta ujmout. "Předpokládám, že k něčemu takovému v budoucnu může dojít, jestli toto je dílčím výsledkem této schůzky, tak to není nula, ale v žádném případě to není to, proč byla tato schůzka svolávána," přiznal předseda ODS, jehož strana schůzku iniciovala.

Předseda KDU-ČSL Jan Kasal netajil zklamání nad tím, že na schůzce nebyla předložena nějaká nová varianta, kterou by mohla jeho strana podpořit, a nezazněl ani nový argument hovořící pro superkoalici. "Snažili jsme se vysvětlit, že to není nedostatkem odpovědnosti KDU-ČSL, Unie svobody, stran čtyřkoalice, že do podobného uskupení nechceme vstoupit. Je to vážná obava, že by toto nestandardní řešení bylo jenom jedno z dalších nestandardních řešení, které by naší zemi nemohlo přinést užitek," vysvětloval Kasal, proč zřejmě definitivně pohřbili superkoalici.

Strany čtyřkoalice, lidovci a unionisté, na schůzce tlumočili šéfovi ODS návrh na vytvoření společné vlády. "Tato varianta není živá, bohužel," prohlásil zklamaně Kasal. Klaus ji totiž odmítl.

Čtyřkoalice se však podle předsedy unionistů Jana Rumla nevzdává naděje, že o pravostředové koalici bude ještě moci v budoucnu jednat.

Největší podporu má pravostředová koalice
Vytvoření vládní koalice ODS, Unie svobody a KDU-ČSL si podle průzkumu agentury STEM pro Českou televizi a Český rozhlas přeje 45 procent lidí. Tato varianta měla největší podporu před zachováním nynějšího menšinového kabinetu ČSSD, koalicí všech demokratických parlamentních stran a koalicí ODS a ČSSD. Udržení současné vlády si přeje 41 procent občanů z 637 dotázaných, pro koalici všech stran kromě KSČM se vyslovilo 36 procent a pro koalici dvou největších stran 33 procent. (čtk)

Sama ČSSD však nemá v úmyslu vládu měnit. Už před několika týdny, kdy ODS náhle vyvolala diskuse o budoucnosti opoziční smlouvy, o tom rozhodlo předsednictvo Zemanovy strany. Premiér posléze uvedl, že pokud by ODS opoziční smlouvu jednostranně vypověděla, on by začal vyjednávat o novém kabinetu s lidovci a Unií svobody.

ODS stále preferuje superkoalici
ODS za jediné možné řešení současné situace považuje takzvanou superkoalici. Zopakovala to i po pátečním jednání výkonné rady v Náchodě, které pokračuje i v sobotu. "Jednali jsme o různých variantách superkoalice," uvedl bez bližšího upřesnění místopředseda strany Ivan Langer. Předseda Václav Klaus už před časem oznámil, co by taková koalice měla dělat: "Jde o tři věci. O nastolení nové politické atmosféry. Vytvoření supervelké koalice by byl boj s blbou náladou a s jejími nositeli v naší zemi. Bod číslo dvě by muselo být vytvoření pružnějšího programu pro nastartování ekonomického růstu a bod číslo tři pokus pohnout s několika výtkami uvedenými ve zprávách Evropské unie."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video