Tančící dům v Praze se ve středu večer rozsvítily do tyrkysové barvy Dětského...

Tančící dům v Praze se ve středu večer rozsvítily do tyrkysové barvy Dětského fondu OSN - UNICEF. Hlavní město se tak připojilo k celosvětovým oslavám výročí Úmluvy o právech dítěte, (20. 11. 2019) | foto: Stanislav Hemrle/UNICEF

Česká města se zbarví do tyrkysové, podpoří tak Světový den dětí

  • 10
V českých městech se v pátek některé budovy rozzáří tyrkysovou barvou. Zapojí se tak do globální kampaně UNICEF u příležitosti Světového dne dětí, která připomíná práva dětí po celém světě. V metropoli bude svítit Petřínská rozhledna, Tančící dům a Karolinum.

Dalším českým městem, které se do kampaně UNICEF zapojí je Brno, kde bude osvětleno Mahenovo divadlo. V Ostravě se rozsvítí Most Miloše Sýkory a vyhlídková věž Nové radnice.

„Jsem ráda, že se Brno nasvícením Mahenova divadla zapojuje do mezinárodní akce, která má upozornit na práva dětí. Zvláště v dnešní složité době musíme dbát na to, aby byla dětem věnována potřebná pozornost a péče. Díky sbírce spuštěné při příležitosti Světového dne dětí bude moci UNICEF zajistit například terapeutickou výživu nebo tablety na čištění vody. Každá snaha může dětem pomoci,“ uvedla ke kampani primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Světového dne dětí, který připomíná, že každé dítě má právo na výživu, pitnou vodu, ochranu a vzdělání, se zúčastní nejenom česká města. Tyrkysová bude zářit na mnoha budovách světa. Rozzáří budovu Opery v Sydney, Empire State Building v New Yorku, Akropoli v Athénách nebo Pantheon v Paříži.

Kampaň UNICEF 2019

„Důsledky pandemie covid-19 ohrožují celou jednu generaci dětí. Omezený přístup k lékařské péči, výpadky ve vzdělání a prohloubení chudoby v některých zemích mohou mít pro děti fatální následky,“ uvedla ředitelka UNICEF ČR Pavla Gomba s tím, že cílem letošního ročníku je na tato rizika upozornit a konkrétními projekty zdravé a šťastné dětství podpořit.

UNICEF v kampani radí, jak mluvit s dětmi o epidemii koronaviru

Cílová částka kampaně Česko přeje dětem je symbolicky stanovena na 10 699 142 Kč, což je aktuální počet obyvatel v České republice. Součástí kampaně UNICEF je benefiční aukce, která letos kvůli šíření nemoci covid-19 proběhne poprvé online. Mezi uměleckými díly je například signovaná fotografie Jana Saudka, obraz Jiřího Suchého nebo originální panenka držitelky ceny Czech Grand Design Hany Zárubové.

UNICEF pomáhá dětem od narození do dospělosti ve více než 190 zemích světa, zajišťuje jim zdravotní péči, výživu, pitnou vodu a hygienu, základní vzdělání i ochranu před násilím a zneužíváním. Činnost organizace je financována výhradně z dobrovolných příspěvků.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video