Vyplňte si test a zjistěte, jak jste na tom s verbální inteligencí

Vyplňte si test a zjistěte, jak jste na tom s verbální inteligencí | foto: Profimedia.cz

Umíte věci „okecat“? Odpověď najdete v IQ testu na iDNES.cz

  • 159
Chcete se dozvědět, jak jste na tom s verbální inteligencí? Vyplňte IQ test a dozvíte se, zda umíte věci "okecat" a třeba i rozpoznat plané řeči politiků. Test inteligence připravila redakce iDNES.cz ve spolupráci s předsedou Dětské Mensy ČR Václavem Fořtíkem.

„Verbální inteligence patří mezi základní duševní schopnosti a dovednosti. Vyjde-li vám v testu vysoká hodnota IQ, měli byste být sami schopni věci okecat, a naopak se nenechat obalamutit verbálními projevy okolí, třeba politiky či příbuznými,“ vysvětlil autor testu Václav Fořtík.

V testu se setkáte s úlohami na verbální logiku. Zjistíte například, jaké jsou vaše znalosti synonym a antonym, jak umíte pracovat s abecedou nebo jestli dokážete logicky dosazovat slova do vět. 

. test si vyplňte zde

test verbální inteligence na iDNES.cz

Po vypracování testu se orientačně dozvíte úroveň vašich verbálních schopností. „Budete-li na jejich rozvoji dále pracovat, je vysoce pravděpodobné, že se vám to vyplatí. Rozvíjet schopnosti se vyplatí v každém věku,“ konstatoval Fořtík 

Připravujeme další test IQ na iDNES.cz
Redakce iDNES.cz společně s předsedou dětské Mensy připravuje další test IQ. Už v dubnu bude mít příležitost zjistit, jak jste na tom s vnímáním.

V testu vnímání se setkáte s úlohami na prověření vaší prostorové i plošné představivosti, na práci s vnímáním textu i pořadím písmen v abecedě.

Pokud máte zájem zjistit, jak jsme na tom s matematickým myšlením, máte šanci si vyplnit test IQ, který změří vaší numerickou inteligenci - čtěte Jak vysoké máte IQ

„Právě oblasti numerická, verbální a vnímání patří mezi ty základní a také nejrozsáhlejší oblasti lidských duševních schopností a jsou pro běžnou životní praxi nejdůležitější,“ vysvětlil předseda Dětské Mensy.

Právě tyto tři oblasti souvisejí s jednotlivými lidskými činnostmi: schopností si vše spočítat, pracovat s textem a postřehnout detail.

„Pokud jste v testech dosáhnete IQ nad 120 bodů, určitě vám doporučujeme navštívit oficiální testování inteligence pořádané společností Mensa. Máte totiž velkou šanci dosáhnout výborného výsledku,“ vzkazuje čtenářům iDNES.cz Václav Fořtík.

Chcete se stát členem Mensy?
Mensa je celosvětová organizace sdružující lidi, kteří dosáhli v oficiálním testu IQ hodnoty vyšší než 130 bodů, tedy patří k 2 % nejinteligentnějších v populaci.

Posláním Mensy je využívat inteligenci ve prospěch lidstva. Česká Mensa se toto snaží naplnit třeba aktivní podporou práce s nadanými dětmi, jak v průběhu roku, tak v rámci letních campů a vytvářením fóra pro intelektuální rozvoj nejen svých členů.

„Pokud v testu uspějete a rozhodnete se vstoupit, Mensa vám nabídne poznat mnoho zajímavých lidí, se kterými budete moci diskutovat na rozličná témata a mezi nimiž naleznete nové přátele, možnost vidět zajímavá místa a zúčastnit se nevšedních akcí,“ doplnil Václav Fořtík. Více informací se dozvíte na www.mensa.cz.

. Testy IQ

Chcete vědět, jak vysoké máte IQ?

Vstupní testy do Mensy ČR – testuje se po celé ČR a termíny i místa testů jsou uvedeny na www.mensa.cz 

* Testy najdete i na webových stránkách www.IQ-metr.cz

* Máte-li zájem zjistit nadání u dětí a mládeže, popř. vás zajímá, jak nadání rozvíjet, podívejte se na www.centrumnadani.cz

Poznámka: Dobré testy IQ jsou oproštěny od vlivu pohlaví, vzdělání, sociálního prostředí atd. Výsledkem je pak naměřená schopnost mozku rychle a správně v dané oblasti rozhodovat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video