Procvičení testů u zkoušek pomůže. Ilustrační foto.

Procvičení testů u zkoušek pomůže. Ilustrační foto. | foto: Jan Strouhal, MF DNES

Umíte rozlousknout zebru? Pomůže vám to na práva

  • 13
Konečný termín pro podání přihlášek ke studiu na státní vysoké školy se nezadržitelně blíží. S rozhodnutím, kam se přihlásit, mohou pomoci vzorové testy. Vzorové testy z právnické a filozofické fakulty pro vás připravila MF DNES. Vyzkoušet si můžete také test z matematiky.

Zájemcům mohou pomoci k úspěchu třeba i zebry. Zebra je totiž název jednoho typu logických úloh. Může znít třeba takto:

Do finále taneční soutěže postoupily čtyři taneční páry (vždy muž a žena). Adam, Erik, Šimon, Václav, Bára, Iva, Julie a Martina. Přitom:
- Erik soutěž vyhrál, ale ne s Julií
- Iva skončila hůře než Adam
- Šimon netančil s Bárou, která skončila poslední.
A otázka? Která z dívek v soutěži zvítězila?

* Řešení najdete na konci článku.

Právník musí umět přemýšlet i znát fakta
Pokud jste dokázali zebru vyřešit, je to první předpoklad k tomu, abyste mohli uvažovat o studiu práv. Pokud ne, zkuste se zamyslet nad tím, zda by pro vás nebylo spíš studium, které vyžaduje méně logického uvažování.

U přijímacích testů na právnickou fakultu bude totiž podobných úloh většina, protože se prolínají i do zkoušky všeobecných studijních předpokladů.

Uchazeč musí prokázat i zájem o historii a společenské dění a všeobecný přehled. Musí třeba vědět, který z následujících států má dvoukomorový parlament: Lichtenštejnsko, Maďarsko, Slovensko, Malta, nebo Nizozemsko?

** Řešení najdete na konci článku.

Dělejte si testy nanečisto
Studentům u zkoušek pomůže, když předem procvičí co nejvíc přijímacích testů. Jejich pomocí se vlastně učí a také bude připraven na to, jak takový test může vypadat.

A nerozklepe se, když bude třeba porovnat vztah dvou dvojic slov. S přehledem označí, že jezero k nádrži se má stejně jako průliv k průplavu.

Řešení: * Martina, ** Nizozemsko

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video