Umělci a příbuzní se rozloučili s tajemnicí Jana Wericha

Strašnice - Ve velké síni strašnického krematoria v Praze se dnes konalo poslední rozloučení s tajemnicí Jana Wericha Jarmilou Týlovou, která zemřela 28. prosince ve věku 87 let. Na oblíbenou a neúnavnou "Tylku", jak ji přátelé oslovovali, i na výjimečná a nezapomenutelná léta prožitá pod Werichovým uměleckým vedením si zavzpomínali například herci Otto Lackovič, Ivo Niederle, Josef Zíma a také někdejší muzikanti Orchestru Karla Vlacha, který byl kmenovým tělesem Werichovy scény.

U katafalku s rakví byly kromě věnců rodiny také květiny Werichovy vnučky Fanči, Divadla ABC, Herecké asociace a Nadace Život umělce. Nápis "Každý k moři dopluje" nesla stuha posledního květinového pozdravu sdružení Werichovci. Při smutečním aktu zazněly varhanní variace na melodie písniček Voskovce, Wericha a Ježka. Tou závěrečnou byla legendární Život je jen náhoda.

Na jevišti v suterénu pražského paláce U Nováků Werich v polovině 50. let navázal na tradici meziválečného Osvobozeného divadla. "Měl jsem tajemnici, to byla Jarmila, Jarmila Týlová, výborná...," uvedl ve svých pamětech o době, kdy do roku 1961 stál v čele divadelního souboru.

Také tato jeho spolupracovnice, která mu byla nablízku až do jeho smrti v říjnu 1980, nenechala na "pana šéfa" dopustit. "Staré kamarádce, přítelkyni a dobrému člověku (trochu střelenýmu) upřímně a s láskou Jan," napsal jí Werich na jednom ze svých posledních "péefek".


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video