MM

Nikdy jsem neviděla články o tom, jak u nás živoří Vietnamci - celý den až do noci sedí ve večerce, jejich děcka po škole s nimi, nebo kmitají v kuchyni a po obchodních centrech se hromadně nepromenádují. A nestěžují si.

ML

Jsou pracovitý narozdíl od Čechů a Ukrajinců.

LM

Takže výzkum ukázal, že Ukrajinci jsou na tom úplně stejně jako Češi.

Protože třetina populace živořící na hraně pádu na sociální dno je i mezi námi.

Prostě za české příjmy se při našich cenách velmi těžko vychází.

A nemít spousta lidí poděděné majetky a další pomoc od rodiny, bylo by to ještě výrazně horší.

Když je člověk sám, nebo má ještě děti, naprostá většina nemůže z toho jednoho příjmu normálně fungovat.

JK

J29a36n 18K53a82v94a67n

17. 4. 2024 12:37

A u čechů je to jinak? Navíc by chtělo říct i to, že díky přílivu "uprchlíků" kteří museli všichni do prahy vzrostli nájmy i všem ostatním. Paní ma 34 000 měsíčně, to nemá ani spousta čechů, proč tedy musela jít rovnou do prahy? Tam na bydlení nemají ani mnohem lépe vydělávající lidé. A podle těch aut bych rozhodně neřekl, že třetina z nich živoří.

ZN

Jasně, ale že tam dělají práci kterou by pražák nedělal,to už nevidíš.

PH

34 000 za měsíc jsou výborné peníze. Tak 2/3 Čechů nemá ani to a vyjdou v pohodě.

Sorry jako, ale to mě fakt nedojímá.

AH

Zajímavé, důchodce s důchodem 20 tis. musí mít dost a Ukrajinec s 34 tis. živoří.

DM

D95a65v68i40d 45M94a88r45e73k

17. 4. 2024 12:17

Když zaplatí nájemné, jídlo pro své dvě děti a další náklady, zbyde jí měsíčně na vše ostatní maximálně od tří do pěti tisíc korun.

Dojemné, ale co jsou ty "další náklady" - ošacení, drogerka, léky, doprava, pojištění? Pak by se měla celkem fajn, kdyby jim zbývalo 3-5k měsíčně jako rezerva, to nemá spousta Čechů. Prostě autor sesmolil polotovar a vydává ho za článek.

JH

Ono na život v Praze těžko vydělá i průměrný Čech, obzvláště pokud by tam měl platit najem

Foto

A kolik tisíc jim zbylo na Ukrajině, kde byla průměrná mzda 6-8000 czk?

LD

"Nájemné platíme okolo 19 tisíc s energiemi, za jídlo kolem 7 tisíc, něco stojí škola dětí a další výdaje"

Sice se snažím s nimi soucítit, za válku nemůžou, ale ČR není jen Praha a velká města. Já vydělávám opravdu hodně a ani tak bych nechtěl bydlet v Praze, protože by mi to přišlo jako vyhozené peníze...

DM

D86a64v22i52d 79M87a51r41e65k

17. 4. 2024 12:15

No napadlo mě to samé. Sorry kámo, nemáš na to? Tak holt zkus štěstí v jiném městě.

PN

P66a60v57e23l 75N83o62v47á27k

17. 4. 2024 13:12

Tak ted ještě udělat průzkum kolik procent čechů má alespon 13000 na mimořádné výdaje ? (upřímně ještě nedávno jsme byli při 3 dětech ve škole také na hodně velké hraně kdyby se něco mimořádného stalo..(a přitom žádný nárok na jakékoliv dávky (oba z manželkou jsme holt blbci chodili do práce ...) . Mimořádné výdaje jsem musel řešit nákupy na splátky a nikdo mi nepomohl...

ML

Holt patríš mezi tu třetinu chudých Čechů... Ale jak vidíš, je váš též třetina tak v tom nejsi sám.

LB

Je to článek z jiného světa. Z toho, který ignoruje situaci českých občanů a rozebírá, jak statisíce přivezených uprchlíků před válkou živoří.

Těsně nad hranicí příjmové chudoby je však přes dva miliony občanů ČR a milion je pod ní. (zdroj: https://www.denik.cz/ekonomika/pocet-cechu-na-hranici-chudoby.html)

Samozřejmě, že tito lidé by také měli obrovský problém uhradit náhlý výdaj 13000,- kč, jinak řečeno, tato situace třetiny v Česku pobývajících Ukrajinců mě absolutně nedojme.

Co se týče situace Ukrajinců v ČR, tak článek samozřejmě zcela pomíjí náklady na zdravotní péči a další servis, který tu mají zdarma. A pochopitelně nezmiňuje souvislosti se šířením infekčních onemocnění, protože prostě přišli z míst, kde je zdravotní péče na mnohem nižší úrovni než u nás.

Pochopitelně, že dovoz ukrajinských migrantů ještě více zbrzdí růst mezd, protože budou k dispozici námezdní síly bez českého občanství za nízkou mzdu a samozřejmě také mizerných pracovně-právních podmínek. Výsledkem bude stagnace nebo zhoršování počtu našich občanů u hranice chudoby. A mně jako občanovi České republiky jde v prvé řadě o tuto zemi, až ve druhé řadě o ostatní země.

Bojeschopní ukrajinští muži mají být vyexpedováni na Ukrajinu, Ukrajina v zoufalé situaci o ně prosí, o jejich návrat opakovaně žádají ukrajinští představitelé. V Evropě jsou jich statisíce, ne-li milion. Zdravé ukrajinské ženy pak mají z ukrajinského území podporovat válečné úsilí mužů. Až nastane tato situace, pak je rozumné a humánní podporovat z našeho rozpočtu Ukrajinu financemi a materiální pomocí, v rozumné míře, samozřejmě.