Vzdělávání Vietnamců v českých školách má tradici z dob socialismu. Ilustrační foto.

Vzdělávání Vietnamců v českých školách má tradici z dob socialismu. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Učilištím chybí studenti, přivezou si mladé Vietnamce

  • 211
Do Česka budou opět jezdit za vzděláním mladí lidé z Vietnamu. Před rokem 1989 jich tu v rámci socialistické spolupráce vystudovalo na dvě stě tisíc. Od září by zhruba třicet Vietnamců mohlo nastoupit na učiliště v Mostě. Škola tak reaguje na to, že na trhu chybí absolventi učebních oborů.

Studenti z Vietnamu se už ve vlasti učí česky. Ti, kteří úspěšně složí přijímací zkoušky, budou moci zřejmě již v září nastoupit. Dopoledne se budou intenzivně učit češtinu, odpoledne budou mít praktické vyučování například v oborech obraběč, svářeč, mechatronik nebo ve stavebních oborech.

"Absolvovali by zde celé tři roky výuky. Poté by tu, pokud získají nezbytné povolení, mohli zůstat pracovat. V současné době je v těchto oborech zoufalý nedostatek pracovních sil," řekl iDNES.cz zástupce ředitele Střední škole technické v Mostě-Velenicích Pavel Barták.

Mostecké učiliště už kontaktovalo několik škol, které se zajímaly o detaily projektu. Další zatím o náboru Vietnamců neuvažují, ale do budoucna ho nevylučují. "Pokud o to bude zájem, jsme schopni výuku zajistit," řekl iDNES.cz ředitel elektrotechnického učiliště v Plzni Jaroslav Černý.

Na učilištích nyní studuje méně mladých než dříve. Navíc v budoucnu by jich vzhledem k slabším ročníkům mělo ještě ubýt. "Z prognóz vyplývá, že počet patnáctiletých klesne z dnešních 125 tisíc na devadesát tisíc v roce 2010," varuje mluvčí ministerstva školství Kateřina Böhmová.

"Navíc klesá jejich kvalita," doplňuje informace z ministerstva mostecký zástupce Barták.

Část absolventů by mohla podle slov ředitele mostecké školy Jiřího Škrábala pokračovat ve studiu na Technické univerzitě v Liberci, kde funguje projekt podporující vzdělávání Vietnamců.

"Zbytek se zde zřejmě zapojí do pracovního procesu. Nepočítá se, že by se jich velká část do Vietnamu vrátila, mělo by se jednat spíš o výjimky," řekl iDNES.cz Škrábal.

Studia bude zčásti hradit Vietnam
Vzdělávání Vietnamců má být financováno zčásti vietnamskou stranou, zbytek by měl být hrazen z prostředků projektu, který škola připravuje ve spolupráci s ministerstvem průmyslu.

Vzdělávání Vietnamců má v českých školách tradici. "V letech 1968 až 1989 tady vystudovalo učiliště, průmyslovky a vysoké školy asi dvě stě tisíc Vietnamců," připomněl Marcel Winter z Česko-vietnamské společnosti. Podle něj mohou nyní do ČR přijít studovat právě děti těch, kteří u nás v osmdesátých letech vystudovali.

O vyučené Vietnamce budou mít zřejmě české firmy velký zájem. "Ve firmách chybí až 150 tisíc pracovníků v těchto oborech. Absolventi zdejších učilišť budou umět perfektně česky, navíc jsou Vietnamci pracovití," říká Winter.

Podle plzeňského psychologa Karla Bröckla si v Česku získali Vietnamci pověst pracovitých a slušných lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video