Školu na protest proti pochybné maturitě opustilo 25 studentů. Ilustrační foto.

Školu na protest proti pochybné maturitě opustilo 25 studentů. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

U sporné maturity na pražském gymnáziu vyšlo najevo další pochybení

  • 3
V případu sporné maturity na pražském gymnáziu Pod Vyšehradem vyšlo najevo další pochybení. Maturitní komisi vedl předseda, který nebyl oprávněn zkoušet studenty denního studia. Informovala o tom ČT24.

Jde už o devátou chybu zaznamenanou při maturitě studenta Martina Bartáka, kvůli níž škola přišla o dotace od pražského magistrátu a opustila ji část studentů a pedagogů.

Předseda maturitní komise byl podle ČT24 jmenován magistrátem jen pro dálkové studium, takže neměl oprávnění zkoušet studenta denního studia.

"Pokud někdo změnil předsedu maturitní komise třeba jen pro tento účel, tak šlo patrně o pochybení ředitelky školy," řekla ČT24 pražská radní pro školství Marie Kousalíková. Ředitelka gymnázia Miroslava Kurková se k tomu zatím nevyjádřila.

Kauzou se zabývá policie i Česká školní inspekce
Kauza odstartovala letos v květnu. Dvacetiletý student čtyřletého gymnázia Martin Barták propadal z češtiny a španělštiny. Díky vlivu svého otce Jaroslava Bartáka, který je prezidentem Polikliniky Modřany, však dostal šanci jít k maturitě v řádném termínu.

Pomohly mu k tomu výjimečné druhé komisionální zkoušky, které maturitě předcházely.

Kvůli tomuto případu, který mnozí považují za protekční, odešlo ze školy dvanáct pedagogů a pětadvacet studentů. - čtěte Pražské gymnázium opouštějí kvůli podivné maturitě studenti i učitelé

Kauzou Bartákovy maturity se hodlá zabývat i policie, která chce prověřit případnou korupci. V rozhovoru pro časopis Týden se předsedkyně zkušební komise Markéta Šimková svěřila, že dostala od otce Bartáka peníze za účast v komisi, zaplaceno podle ní dostali i další lidé.

Šimková dala studentovi při výjimečné druhé komisionální zkoušce ze španělštiny trojku, a přehlasovala tak zbylé dva učitele, kteří trvali na pětce.

Spornou maturitu šetří i Česká školní inspekce, která odhalila řadu vážných pochybení v postupu školy. Kvůli nim přišla škola o možnost dostat třímilionovou dotaci od pražského magistrátu. - čtěte Gymnázium přijde kvůli podezřelé maturitě o třímilionovou dotaci

Navíc gymnáziu hrozí, že bude na návrh inspekce vymazáno z rejstříku škol. Ministerstvu školství už návrh leží na stole.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video