Odborníci zatím našli jen vajíčka želvy nádherné. Kdy najdou malé želvy, je podle nich jen otázkou času.

Odborníci zatím našli jen vajíčka želvy nádherné. Kdy najdou malé želvy, je podle nich jen otázkou času. | foto: Profimedia.cz

U Brna se zabydlely želvy z Karibiku

  • 49
Brněnská přehrada má nové stálé obyvatele. Želvy nádherné, původem z Floridy a Mexika, se totiž v jezeře začaly rozmnožovat. Zoologové našli na březích želví vajíčka, u kterých byla velká pravděpodobnost, že se z nich vylíhnou mláďata exotických plazů.

"Jestli se želvy vylíhly, nemáme potvrzeno. Věřím ale, že za několik let zde určitě najdeme malé želvičky," řekl Jiří Vítek z brněnské zoo. Želví vajíčka odborníci objevili letos v dubnu a v květnu.

Želvám nádherným přitom pomohlo počasí, přesněji letošní velmi mírná zima.

"Ta už totiž připomínala počasí typické pro tuto dobu na Floridě, tedy v původní domovině želv. Dokázaly ji tak přežít," vysvětlil Vítek. A dodal, že želvy se prostě u Brněnské přehrady na zimu zahrabaly do bláta, podobně jako jejich tuzemské kolegyně - želvy bahenní.


Americká želva v Česku? Hrozí pohroma
Rozmnožení želv nádherných v tuzemských podmínkách označuje ekolog Mojmír Vlašín za pohromu.

"Je to totiž vetřelec, který nemá v naší přírodě co dělat. A jako dravec by ve velkém začal vyžírat menší obojživelníky i z míst, kde dosud měli klid a žádného nepřítele," řekl Vlašín.

Dospělí jedinci želvy nádherné mohou být až pětačtyřicet centimetrů dlouzí a vážit mohou čtyři až pět kilogramů. "Do jakých rozměrů by v přírodě vylíhlá želva mohla dorůst u nás, to si netroufám odhadnout," řekl Vítek.

Americké želvy do přehrady vypustili lidé. "Chovatelům se zřejmě nelíbilo, jak moc jejich mazlíček vyrostl, nebo se jim zkrátka už želva nehodila. Ačkoliv většina takto odložených zvířat v přírodě nepřežije, želvám se na přehradě líbí a daří se jim tam velmi dobře," dodal Vítek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video