Týden mají akcionáři Mokovu na prodej akcií

Jihlava - Akcionáři společnosti Moravské kovárny Jihlava (Mokov) mohou do 5. června v rámci veřejné nabídky prodat akcie společnosti, přičemž kupní cena jedné akcie o nominální hodnotě tisíc korun činí 433,15 korun. Podle informací z firmy se zatím podařilo vykoupit akcie jen asi od pěti desítek akcionářů.

Nabídku na odkup vyhlásila společnost v souvislosti se zrušením veřejné obchodovatelnosti akcií, o němž rozhodla řádná valná hromada loni v červenci. Návrh se týká akcionářů, kteří na loňské hromadě nehlasovali pro zrušení obchodovatelnosti nebo se jí nezúčastnili. Odkup akcií Mokov financuje z vlastních zdrojů.

Více než sedmdesát osm procent akcií Mokovu vlastní rakouská firma Penn, GmbH. Dalších 15,6 procenta akcií vlastní firma PENN, spol. s r.o. Drobní akcionáři mají v držení asi jen šest procent akcií. Mokov, specializující se na zápustkové kování výkovků z oceli do hmotnosti 25 kilogramů, vykázal loni tržby 741 milionů korun. Základní jmění Mokovu, který v současné době zaměstnává pět set šedesát lidí, činí 160,82 milionů korun.

Akciová společnost Moravské kovárny Jihlava (Mokov) zvýšila loni meziročně tržby o 12,5 procenta na 741 milionů korun. "Export se na tržbách podílel pětaosmdesáti procenty a většina ho směřovala do Německa a do Rakouska," informoval vedoucí výroby a člen představenstva Rudolf Penn junior. Ten za loňským nárůstem vidí především zavedení nepřetržitého provozu od října loňského roku.

Mokov, specializující se na zápustkové kování výkovků z oceli do hmotnosti pětadvaceti kilogramů, dodává zhruba devadesát procent produkce do automobilového průmyslu. Mezi největší odběratele patří německé firmy ZF - LM a MAN a dále dačická TRW-DAS.

Společnost v rámci investičního programu uvedla tento měsíc do provozu kovací stroj o síle 7100 tun za 120 milionů korun. Firma v posledních dvou letech včetně nákupu a instalace tohoto kovacího stroje investovala do technologií okolo 250 milionů korun. V nejbližším období by investice měly směřovat do nákupu dalších kovacích strojů a do zařízení na tepelné zpracování.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video