Sociální síť Twitter je plná anonymních účtů

Sociální síť Twitter je plná anonymních účtů | foto: Shutterstock

Nešvar anonymů na Twitteru pronikl do vlády. Je spojen i s tou předchozí

  • 28
Anonymní uživatel sociálních sítí si dovoluje vůči ostatním víc, nezřídka užívá hrubých až vulgárních prostředků, které by si pod pravým jménem patrně spíše rozmyslel. Nešvar se mezi běžnými návštěvníky sítí toleruje. Horší to je ale na politickém kolbišti, když se ukáže, že takoví anonymové jsou součástí PR na úrovni vládních či stranických špiček. A týká se to současné i předchozí vládní garnitury.

Například podle zjištění blogera Jakuba Zelenky se za jedním z nejúspěšnějších českých anonymních uživatelů Jie Tieng Ming, který se profiluje zejména jako podporovatel ODS, skrývá spolupracovník tiskového oddělení vlády Šimon Ehrlich. Podle vyjádření ODS s Úřadem vlády spolupracuje až od letošního ledna.

„Moje notifikační lišta si dnes připadá jak polská hranice první týden války na Ukrajině…,“ reagoval Ehrlich na odhalení své totožnosti.

Byli byste pro zrušení anonymních uživatelů a zachování jen těch ověřených?

celkem hlasů: 782
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 2. května 2022. Anketa je uzavřena.

Anonymní účty se pojí i se současnou předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou, jejíž mediální poradce se dlouho skrýval pod jménem Václav Ágh, který velmi ostře kritizuje všechny, kteří se nedostatečně vymezují proti Rusku a sdílí vše, co Pekarová Adamová udělá. Nyní – patrně po odhalení – člen poradního týmu předsedkyně TOP 09 poupravil svou prezentaci na Twitteru, kde poodhalil svou identitu a vystupuje jako VVetvicka.

„Ještě v době, kdy jsem dělal právníka a o politiku se jen zajímal, se mi Šimon představil a řekl, kdo je. Mnoho lidí z Twitteru s ním chodilo na pivo. Z těchto ‚odhalení‚ má radost jen národovecká scéna, která pak zaplavuje zprávy, jak si na nás počkají. Novinařina pláče,“ bouří se po poodkrytí identit anonymních účtu poradce Pekarové Adamové.

To, že se vláda opírá o anonymní účty na Twitteru, nicméně není žádnou novinkou. I předchozí vláda se opírala o účty se skrytou identitou – mezi ty známější patří například Jsem Zděšena! – a samotný expremiér Andrej Babiš dokonce příspěvky anonymních uživatelů sám k podpoře své argumentace sdílel.

Dokážete být na internetu v anonymitě? Speciální mód prohlížeče nepomůže

Mnozí Zelenkovi vyčítají, že se ve svém aktuálním článku věnoval především účtům, které jsou napojeny na současnou vládu a že veřejně obnažil anonymitu těch, o kterých se vlastně již dávno vědělo, o koho se jedná.

„Vadí nám trollí farmy z Petrohradu. Vadí nám trollové napojení na vládu, když je premiérem ‚ten zlej‘. Nevadí nám trollové napojení na vládu, když je premiérem ‚ten hodnej‘,“ okomentoval Zelenkovo odhalení volební sázkař Michal Sirový.

Odhalení ocenili Piráti

Odhalení anonymních účtů naopak ocenil Pirát a poslanec Evropského Parlamentu Mikuláš Peksa. „Díky moc za výbornou novinářskou práci, český Twitter už tohle potřeboval,“ uvedl na Twitteru.

Pochvalu Zelenkovy vyjádřil i další člen Pirátské strany a městský zastupitel ze Středočeského kraje Patrick Zandl. Ten má podle všeho s Jie Tien Mingem osobní zkušenosti. „Aha, takže ten anonymní blbeček, který navrhoval, aby mi už dal někdo přes hubu, se jmenuje Šimon Ehrlich a pracuje na Úřadu vlády pro ODS. Tak to už tomu rozumím líp...,“ píše Zandl.

Google ví, na co se díváte v anonymním režimu. Teď za to čelí žalobě

Zelenkovu práci ocenil i student a LGBTQ+ aktivista Kryštof Stupka, který byl anonymními účty na Twitteru často veřejně napadán.

Po tom, co Stupka sdílel své obavy o koordinovanou kampaň ODS, která se podle něho snaží pomocí zaplacených anonymních účtů pošpiňovat a napadat aktivisty a novináře, dostal odpověď od anonymního účtu Dojnice.

„Hele, ty zmetku. V tom článku je jasně citované vyjádření ODS, že nikoho neplatí. Tak teď ti párkrát napíšu já, až se z toho začneš v noci poch***at.“ Podle všeho se právě pod tímto účtem skrývá člen oblastní rady v Chrudimi a dlouholetý člen ODS Ivan Pištora, který na Twitteru často kritizuje členy bývalé Babišovy vlády.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video