Tržby rostou nejrychleji na Vysočině

Vysočina - Tržby sto padesáti dvou průmyslových podniků s více než sto zaměstnanci v kraji Vysočina za první čtvrtletí meziročně vzrostly nejrychleji ze všech třinácti krajů a Prahy, a to o 32,1 procenta na 17,29 miliardy Kč. Vysočina tak do března v objemu tržeb postoupila proti konci roku o čtyři příčky na deváté místo. Celostátně tento ukazatel vykázal průměrný nárůst o 16,4 procenta na 442 miliard Kč. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila krajská reprezentace Českého statistického úřadu.

V tržbách průmyslových podniků byl podle oborů v kraji za první tři měsíce letošního roku nejsilněji zastoupen tradičně potravinářský a tabákový průmysl s 3,06 miliardy Kč. Na druhém místě se s nárůstem o 62 procent umístila poprvé výroba elektrických a optických přístrojů s tržbami 2,9 miliardy Kč.

Třetí skončila výroba dopravních prostředků, která zaznamenala meziročně ze všech odvětví nejvyšší nárůst tržeb o 114 procent na 2,84 miliardy Kč. Zpracování dřeva, v minulosti v kraji druhé nejsilnější odvětví, se přes solidní růst o 24,8 procenta umístilo až na čtvrtém místě s tržbami 2,2 miliardy Kč. Na dalších místech následovaly výroba strojů a zařízení, výroba kovů a kovodělných výrobků nebo textilní a oděvní průmysl.

Nejsilnější odvětví, zastoupené 21 podniky z oblasti potravinářského a tabákového průmyslu, vykázalo do března pouze mírný růst o 8,3 procenta. Nejvyšší tržby vykázal za první čtvrtletí Středočeský kraj s 78,4 miliardy Kč a Moravskoslezký s 61,1 miliardy Kč.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video