obrázek třináctileté Aničky

obrázek třináctileté Aničky | foto: MF DNES

Třináctiletá Anička udivuje vysokoškolskými znalostmi

  • 767
Podle ošetřovatelek brněnského Klokánku byla třináctiletá Anička na úrovni šestiletého dítěte. Její obrázek se složitými matematickými formulemi ale udivuje i odborníky. "Třeba o čtyřrozměrné krychli se studenti učí až na vysoké škole," řekl iDNES.cz Dušan Pokorný z Matematicko-fyzikální fakulty.

Obrázek, který překvapil matematiky i psychology, nakreslila Anička krátce před svým převozem do brněnského Klokánku.

Laik se ve změti symbolů lehce ztratí, podle odborníků však obrázek vypovídá o vysoké úrovni matematických znalostí. V případě třináctiletého dítěte je údiv o to větší.

"Je to minimálně velmi zvláštní. Otázka je, jestli Anička teorii sama pochopila, nebo to jen někde viděla a zapamatovala si podobu," řekl iDNES.cz Dušan Pokorný z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.

Možnost, že by dívka pouze "obkreslovala" učebnice matematiky, ale jiní vylučují. "Je tam pokus o úpravu matice a derivace s chybou v koeficientu, z čehož usuzuju, že to neopisovala," napsal v diskusi iDNES.cz jeden ze čtenářů.

Anička zná dimenze času podle Einsteina
Většina věcí, které se objevují na obrázku, se vyučuje buď v posledních ročnících gymnázií nebo v prvních ročnících matematicky zaměřených vysokých škol.

Překvapivý je třeba pokus o kresbu čtyřrozměrné krychle. Ta je spojována s novou dimenzí času, kterou ve své teorii relativity představil Albert Einstein. Dívka se pokouší také derivovat, zná maticový zápis rovnic i binární číselnou soustavu.

Podobně hovoří i oslovení psychologové. "Nejde o kresbu dítěte s defektem intelektu ani poruchou mozku. O tom svědčí stejně velká a rovná linie čísel, která jsou zarovnaná v řadách. Celek je logicky propojen," řekla MF DNES psychiatrička Marcela Holanová. - více zde

Autisté působí na zdravé lidi nepochopitelně
Vysvětlení, proč na personál Klokánku působila dívka jako mentálně retardovaná, může spočívat v její psychice.

Odborné vyšetření u ní totiž odhalilo sociální fobii s rysy autismu. Velmi špatně snášela jakoukoli změnu a problémy jí dělala i společnost neznámých lidí.

Ačkoliv jsou autisté odkázáni na pomoc druhých, mnozí z nich mají výjimečné intelektuální schopnosti. V matematice exceloval i autista v oskarovém filmu Rain Man s Dustinem Hoffmanem v hlavní roli.

V brněnském Klokánku skončila Anička i s nevlastními sourozenci poté, co vyšlo najevo týrání sedmiletého Ondřeje. - více zde

V noci na sobotu z azylového domu pro děti utekla. Od té doby po ní policisté marně pátrají. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video