Policejní kontrola - Ilustrační foto | foto: Lenka Hamšíková, MF DNES

Trestné body omezí úplatky na silnici, věří policie

  • 141
Schválení bodového systému pro řidiče vyvolalo rozporuplné reakce. Někteří mají radost, že policie opět může odebírat řidičáky. Ostatní upozorňují, že body zvýší počet úplatků. Šéf dopravní policie Zdeněk Bambas si ale myslí, že možnosti uplácení se naopak omezí.

Silniční zákon, který se zavedením bodového systému počítá, schválili poslanci ve středu. V platnost by mohl vejít už v polovině roku 2006, podepsat ho musí ještě prezident.

Novela kromě zavedení takzvaného bodového systému například také vrací policii pravomoc odebírat na místě řidičské průkazy. - více zde

Dopravní policisté mají ze schválení trestných bodů radost. "Bodový systém je v zákoně původně z podnětu policie. Bude to samozřejmě znamenat trochu více administrativní práce, ale na druhé straně je to prostředek ke zvýšení bezpečnosti na českých silnicích," řekl iDNES ředitel dopravní policie Zdeněk Bambas.

Podle reakcí čtenářů iDNES je však zřejmé, že veřejnost o přínosnosti bodů pochybuje. "Bodový systém nic nového nepřinese. Je dobré, že policie může odebírat řidičáky na místě. Jenže dokud budou policisté úplatní, tak se nic nezmění," napsal čtenář, který se podepsal jako Masterix.

"V zákoně mi chybí paragraf, který by mohl významně omezit nabízení úplatků. Kdyby se pokus o uplacení policisty trestal sedmi body, to by si to každý rozmyslel," podotkl další čtenář.

Šéf dopravní policie ale tyto obavy nemá a naopak si myslí, že možnosti uplácení ze strany řidičů se spíš omezí.

"V minulosti policie závažný přestupek jen oznamovala a často se to oznámení úřadu po cestě ztratilo, protože černé ovce jsou všude, nejen mezi policisty. Když řidič bude vyšetřován už bez řidičského průkazu, tak se ten spis těžko někde ztratí," uvedl Bambas. 

"Zadržování řidičských průkazů jsme dělali vždy, takže se jen k tomu vracíme. Po spáchání závažného přestupku by tento postih měl nastat okamžitě, protože to má nejlepší výchovný efekt," dodal policista.

Z trestných bodů má radost také čtenář s přezdívkou H@luzak. "Policisté se v posledních letech bojí brát úplatky na silnici. Ono to není tak jednoduché jako dřív, dnes má hodně služebních aut kameru se záznamem."

"Pokud se odmyslí úplatkářství jako obecný problém, jsou body dobrým způsobem jak postihnout řidiče bez ohledu na obsah jeho peněženky," dodal čtenář.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video